Cursuri de prim ajutor în școli. Copiii vor fi învățați cum să procedeze în caz de cutremur sau incendiu

Copiii vor fi mult mai pregătiti să reacționeze în caz de prim ajutor la un accident sau cum să se comporte în caz de cutremur ori incendiu datorită unor programe care aduc astfel de cursuri vitale în şcolile din țară. Astăzi a început un proiect-pilot într-o şcoală din sectorul 5 al Capitalei, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență, iar de anul viitor vor urma cursurile de prim-ajutor.

11 Mai 2022, 14:08 (actualizat 11 Mai 2022, 14:52) Știrile TVR |

Cu multă atenție și calm, copiii unei școli din sectorul 5 ai Capitalei au învățat cum să se protejeze în caz de incendiu și cutremur.

Proiectul-pilot al Ministerului Educației împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență va fi extins până anul viitor la nivel național. Așa se face că tirul-caravană cu o tehnologie avansată care simulează mediile de cutremur și incendiu va ajunge în multe școli din România.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Cum să ne comportăm în cazul unei urgențe, foc, cutremur etc…toate astea putem să le facem prin acest centru care este un centru de simulare foarte modern, care include simulatoare care se bazează pe sisteme foarte inteligente și unde învățăm oamenii de la stingerea incendiilor produse într-un apartament până la modul în care se comportă pentru a-și salva viața până ajung pompierii.

Centrul mobil va rămâne în București până a sfârșitul lunii timp în care va mai merge în 16 școli.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației: Educația pentru viață, începând cu septembrie 2023, va fi o disciplină obligatorie cu module adaptate vârstei și ciclului de învâțământ.

În plus, de anul viitor, o altă propunere legislativă prin care se modifică legea Educației și-ar putea găși aplicabilitatea în școlile din România: cursurile de prim ajutor în caz de accident pentru elevii de gimnaziu și liceu.

Luminița Barcari, deputat PNL, inițiatorul proiectului: În cadrul disciplinei biologie să fie introduse și noțiuni de prim ajutor, aceste noțiuni vor fi realizate practic printr-o  colaborare a unității de învățământ și o instituție de profil.

Nicoleta Marin, directoarea școlii ”George Călinescu” din Capitală: Este foarte important să fie introduse. În ultimii ani, am avut în cadrul săptămânii Școala Altfel și au venit asistente care le-au arătat copiilor cum pot acorda primul ajutor.

În țară noastră situația este alarmantă. Nouă români din 10 nu știu să acorde primul ajutor în caz de accident. Statistica ne plaseză pe ultimul loc în Uniunea Europeană, asta deși medicii trag frecvent semnale de alarmă cu privire la importanța acordării primului ajutor care de multe ori poate face diferența între viață și moarte.

Alis Grasu, manager Serviciul de Ambulanță București: Sunt manavre simple, pașii simpli care pot salva o viață dacă sunt corect făcute. Toate aceste manavre de prim ajutor sunt practice aplicate pe care copiii și le însușesc ușor.

Modificările în programa școlară vor fi făcute începând din anul școlar 2023-2024 .

Source

Distribuie știrea