Dacă dormiți mai puțin de cinci ore pe noapte, sunteți mai expuși la boli cronice

Știați că sunteți mai expuși la boli cronice daca dormiți mai puțin de 5 ore pe noapte? Un nou studiu condus de oamenii de știință de la University College London ne arată că adulții care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte prezintă un risc crescut de a dezvolta cel puțin două boli cronice, cum ar fi boli de inimă, cancer sau diabet.

11 Octombrie 2022, 11:30 (actualizat 11 Mai 2023, 11:37) Știrile TVR |

Studiu despre somn

Atunci când o persoană nu doarme suficient timp de trei luni sau mai mult, acest lucru este cunoscut sub numele de privare cronică de somn sau sindrom de somn insuficient. Unul dintre simptomele caracteristice al acestui diagnostic este somnolența excesivă în timpul zilei, dar și dificultăți de concentrare, de gândire și de a ne aminti lucruri. Persoanele care suferă de lipsă cronică de somn pot avea, de asemenea, schimbări de dispoziție, inclusiv stări de stres sau de anxietate și o lipsă generală de energie.

Cercetarea UCL a analizat impactul duratei somnului asupra sănătății a peste 7.000 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, din studiul Whitehall II, pe o perioadă de 25 de ani.

Comparativ cu persoanele care au dormit până la șapte ore, participanții care s-au odihnit mai puțin… cinci sau patru ore pe noapte… au avut cu 20% șanse mai mari să fie diagnosticate cu o boală cronică. În plus, somnul timp de cinci ore sau mai puțin a fost asociat cu un risc crescut de multimorbiditate cu 30 până la 40%… în comparație cu persoanele care au dormit șapte ore spre exemplu. Acest lucru poate fi explicat în principal prin faptul că durata scurtă a somnului crește riscul de apariție a bolilor cronice care, la rândul lor, cresc riscul de deces.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, obiceiurile lor de somn și structura somnului se schimbă. Cu toate acestea, se recomandă să dormim timp de 7 până la 8 ore pe noapte, deoarece duratele de somn peste sau sub această limită au fost anterior asociate cu boli cronice individuale.

Conform cercetătorilor, pentru a ne odihni mai bine pe timpul nopții, este important să asigurăm o bună igienă a somnului… adică să ne amenajăm corespunzător dormitorul… să fie liniște, întunecat și să fie o temperatură confortabilă înainte de culcare. De asemenea, este recomandat să îndepărtăm dispozitivele electronice și să evităm mesele copioase înainte de culcare. Activitatea fizică și expunerea la lumină în timpul zilei ar putea promova, de asemenea, un somn bun. Așa că vă încurajez și eu să fiți mai atenți la cum și cât dormiți… indiferent de vârstă

Articol de Maria Chiriță

Source

Distribuie știrea