• Thu. Oct 21st, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Dâmboviţa: Peştera Ialomiţei, închisă din cauza inundaţiilor, a fost redeschisă pentru turişti

Aug 30, 2021

Peştera Ialomiţei din Bucegi, care a fost închisă duminică din cauza inundaţiilor, a fost redeschisă pentru vizitare, a anunţat, luni, Consiliul Judeţean (CJ) Dâmboviţa.

30 August 2021, 11:00 (actualizat 30 August 2021, 11:11) |

Peştera Ialomiţei

Potrivit sursei citate, apa din galeriile afectate s-a retras, iar vizitele pot fi realizate în condiţii de siguranţă.

Mai multe galerii ale acestei peşteri au fost inundate pe fondul precipitaţiilor abundente.

Peştera Ialomiţei, cea mai vizitată peşteră din Munţii, reprezintă un punct de mare interes pentru turismul judeţului Dâmboviţa. La izvoarele Ialomiţei se nevoiau sihaştrii încă din secolul XV, însă mănăstirea Ialomiţei a fost ridicată în secolul al XV-lea, chiar la intrarea în Peştera Ialomiţei.

Numele peșterii vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei. Peștera Ialomiței se desfășoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „la Altar” urmând în amonte o porțiune de încă 80 m, cu galerii și săli. Diferență de nivel este de 60 m. Este străbătută de un pârâu. Peștera are o desfășurare mixtă, prezentând atât galerii cât și săli. Gura peșterii, în formă de semielipsă, se deschide pe o terasă orizontală, ce se găsește la 18 m deasupra fundului văii.

sursa agerpres

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *