Trezitul de dimineață este chinuitor atât pentru părinţi, cât şi elevi, care se străduiesc să ajungă la timp la şcoală… Iar o cercetare națională în Danemarca arată că o mare parte dintre elevi nu dorm suficient şi nu înțeleg mare lucru din primele ore. Soluția? Să înceapă școala mai târziu.
Autoritățile daneze afirmă că peste 60% dintre elevii din țară dorm sub 8-10 ore pe noapte, cât ar trebui potrivit recomandărilor medicilor.
Rasmus, 15 ani, elev în clasa a IX-a: Te culci și te foiești vreo oră două, nu poți adormi… Dar dacă te culci o oră mai târziu, somnul e mai bun și adormi mai repede.
Elevii de azi au mai multe teme, au mai multe activități, mai sunt și jocurile video – atâtea motive de a-i hiper stimula. Realist, rareori adolescenții adorm pe la 10 seara, ca să se poată trezi ușor pentru școală a doua zi.
Catherine Wimmelmann, cercetător la Centrul pentru Sănătatea Copilului din Copenhaga: Când ne trezim, eliberăm cortizol; este un hormon de stres care ne ajută să ne trezim, să ne pregătim de zi. Dar această eliberare are loc mai târziu la adolescenți.
Altfel spus, mintea copilului și adolescentului funcționează cu totul altfel, fizic, decât a adultului. Cortizolul care pe noi ne mobilizează, pe ei îi împiedică să se mobilizeze și să asimileze cunoștințe la primele ore. Soluția?
Într-un proiect pilot, unele școli daneze încep cursurile o oră mai târziu: la 9 dimineața, în loc de 8.
Lina, 13 ani, elevă în clasa a VII-a: Îmi place mult mai mult. Poți dormi mai târziu,mă concentrez mai bine la școală, rețin mai mult.
Schimbarea de program are loc după o cercetare care durează de doi ani. Iar ora amânată de dimineață nu este adăugată la sfârșitul programului – pentru că profesorii danezi spun că adolescenții au nevoie de restul programului și timpului liber.