Dansurile tradiţionale româneşti, accesibile oamenilor din toată lumea prin intermediul unor tutoriale pe Youtube

Proiect inedit de promovare a folclorului şi dansului tradiţional din sud-estul Transilvaniei. O firmă din Olanda a transpus paşii de dans în animaţii 3D, iar acum străinii care vor să înveţe Braşoveanca sau Învârtita au ocazia să deprindă mişcările cu ajutorul unor videoclipuri disponibile online. Tot în cadrul acestui proiect, a fost realizată o arhivă digitală a patrimoniului cultural care va deveni subiect de cercetare pentru artiști și instituții culturale din Franța.

„Braşoveanca”, cel mai popular dans din Țara Bârsei, a ajuns anul trecut pentru prima oară şi în localitatea franceză Castelnau-Barbarens. Francezii au învăţat repede nu doar paşii de dans, ci şi linia melodică interpretată cu instrumentele lor tradiţionale.

Cele mai reprezentative dansuri pentru zona Braşovului sunt Fecioreasca, Brâul, Borița şi Polca.

Acum aceste dansuri sunt accesibile oamenilor din toată lumea prin intermediul unor tutoriale de pe Youtube.

O companie olandeză de animaţii 3D a creat filmuleţe în care dansurile sunt interpretate de avataruri. Paşii, executaţi de artişti profesionişti echipaţi cu o serie de senzori, au fost transpuşi în mediul virtual.

Jocurile și dansurile tradiționale din eud-estul Transilvaniei sunt prezentate, în cadrul unei expoziţii, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, prin proiectul „Trad`Europe”. Acesta se desfăşoară până în 2025 şi include numeroase acțiuni culturale, inclusiv festivaluri şi expoziţii digitale dedicate muzicii tradiționale româneşti şi franceze.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

Distribuie știrea