De ce Kaliningrad ar putea fi următoarea zonă de foc, în războiul Rusiei împotriva Ucrainei?

22 Iunie 2022, 10:32 (actualizat 22 Iunie 2022, 10:47) Știrile TVR |

Kaliningrad, exclava Rusiei

Rusia a reacționat cu furie după ce Lituania a interzis trecerea mărfurilor sancționate pe teritoriul său și în Kaliningrad. Dar Lituania spune că doar susține sancțiunile Uniunii Europene, iar blocul european a susținut-o.

Conflictul amenință acum să intensifice tensiunile dintre Moscova și UE, care a dezvăluit mai multe pachete de sancțiuni asupra mărfurilor rusești.

Iată ce trebuie să știți despre Kaliningrad, istoria și importanța sa pentru Rusia, conform unei analize CNN.

Ce a declanșat acest scandal?

De când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, experții s-au temut că Kaliningradul ar putea deveni o zonă de foc, în tensiunile dintre Moscova și Europa.

Este cel mai vestic teritoriu al Rusiei și singura parte a țării înconjurată de state UE. Lituania se află între ea și Belarus, o națiune aliată a Rusiei, în timp ce Polonia se învecinează cu ea la sud.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că această mișcare a fost fără precedent și că Rusia o consideră ilegală. „Face parte dintr-o blocada, desigur”, a spus el. Alți oficiali ruși au amenințat cu un răspuns.

Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat: „Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile sunt în curs de elaborare, într-un format interdepartamenta,l și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele lor vor avea un impact grav negativ, asupra populației lituaniene”, potrivit agenției de presă de stat ruse RIA Novosti.

Produsele sancționate, interzise de a fi exportate pe teritoriul Rusiei de către Uniunea Europeană, includ mașini de construcții, mașini-unelte și alte echipamente industriale, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS, citând Ministerul Dezvoltării Economice. Sunt incluse și unele produse de lux.

Lituania nu a impus restricții „unilaterale, individuale sau suplimentare”, a declarat luni ministerul său de externe, într-un comunicat.

Însarcinatul cu afaceri al Lituaniei la Moscova a fost chemat luni la Ministerul rus de Externe și i-a spus că, dacă tranzitul de mărfuri către regiunea Kaliningrad nu este complet restabilit, Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale.

Dar UE, ale cărei sancțiuni le aplică Lituania prin blocarea tranzitului, și-a sprijinit statul membru.

Dmitri Lyskov, într-o declarație de presă, un reprezentant al guvernului regional, a fost nevoit să-i îndemne pe locuitori să nu se panicheze să cumpere masiv, ca răspuns la restricțiie impuse.

Produsele sancționate vor trebui acum să circule pe mare. Un oficial lituanian, Rolandas Kacinskas, a declarat marți că „tranzitul pasagerilor și al mărfurilor nesancționate de UE, către regiunea Kaliningrad, prin teritoriul Lituaniei, continuă neîntrerupt. Lituania nu a impus nicio restricție unilaterală, individuală sau suplimentară asupra tranzitează și acționează pe deplin în conformitate cu legislația UE”.

Ce este Kaliningrad?

Kaliningrad este o exclavă rusă cuprinsă între Polonia și Lituania. A fost capturată de trupele sovietice, din Germania nazistă, în aprilie 1945 și apoi a devenit parte a teritoriului sovietic, ca urmare a Acordului de la Potsdam. A fost redenumit din Königsberg, în 1946.

Timp de decenii, a fost o regiune puternic militarizată, închisă străinilor. Dar, în ultimii ani, Kaliningrad a devenit o destinație turistică emergentă și a găzduit meciuri în timpul Cupei Mondiale din 2018 a Rusiei.

Are o populație de aproximativ un milion de locuitori, dintre care majoritatea locuiesc în sau în apropierea capitalei cu același nume. Exclava este una dintre cele mai prospere regiuni ale Rusiei, cu o industrie extinsă. Portul său, Baltiysk, este cel mai vestic port de pe teritoriul Rusiei și, în mod semnificativ, este fără gheață pe tot parcursul anului.

Străzile orașului principal sunt mărginite de exemple mărețe de arhitectură veche germană, alături de blocuri de apartamente sovietice sumbre, de beton.

Dar semnificația Kaliningradului provine în mare parte din locul în care se află pe hartă. O fâșie subțire de pământ la sud de Kaliningrad o separă de Belarus și leagă teritoriul polonez și lituanian. Cunoscut sub numele de coridorul sau golul Suwalki, este singura legătură terestră între statele baltice și restul Uniunii Europene.

Kaliningrad este, de asemenea, sediul Flotei Baltice Ruse. RIA Novosti a raportat, luni, că flota a început exercițiile de rachetă și artilerie planificate anterior, spunând că „în manevre sunt implicate aproximativ 1.000 de militari și peste 100 de unități de echipament militar și special de artilerie și unități de rachete”.

În 2002, UE și Moscova au ajuns la un acord privind călătoria între Rusia și Kaliningrad, înainte ca Polonia și Lituania să adere la Uniunea Europeană în 2004. Când acele țări au aderat, exclava a fost înconjurată pe trei părți de teritoriul UE. Rusia spune că acordul din 2002 a fost încălcat.

Prezența nucleară?

Importanța Kaliningradului a devenit și mai mare pentru Rusia odată cu aderarea planificată a Suediei și Finlandei la NATO. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Național de Securitate al Rusiei a declarat, în mai, că planurile de aderare înseamnă că „nu va mai fi posibil să se discute despre vreun statut non-nuclear al țărilor baltice – echilibrul trebuie restabilit”.

Rusia se opune de multă vreme prezenței țărilor NATO în jurul Kaliningradului. „Au mutat infrastructura NATO lângă granițele noastre”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, pentru CNN, în 2015, după informații conform cărora Rusia a mutat în regiune rachete Iskander cu capacitate nucleară. „Și acesta nu este teritoriul Statelor Unite”.

Rusia nu a recunoscut că are arme nucleare cu sediul în Kaliningrad, dar în 2018 Federația Oamenilor de Știință Americani a concluzionat că Rusia a modernizat în mod semnificativ un buncăr de depozitare a armelor nucleare în regiune, pe baza analizei imaginilor din satelit.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Lituania a cerut NATO să sporească desfășurarea de trupe pe teritoriul său. În aprilie, președintele Gitanas Nauseda a spus că batalionul de prezență înaintată îmbunătățită al NATO ar trebui transformat în „cel puțin” dimensiunea unei brigăzi și a cerut întărirea coridorului Suwalki.

Source

Distribuie știrea