De la înghețarea angajărilor la stat, la pacienți puși pe drumuri. Secții întregi din spitale riscă să se închidă. Manager: Fără prestări de servicii, nu o să avem bani de facturi și de medicamente

Sistemul sanitar din România se confruntă deja cu o lipsă de cadre medicale. Cel mai puternic sunt afectate spitalele din oraşele mici, unde greu se găsesc medici, asistente sau infirmiere. Îngheţarea timp de 6 luni a angajărilor la stat ar putea duce inclusiv la închiderea unor secţii. Asta înseamnă din nou pacienţi care vor fi puşi pe drumuri în căutarea ajutorului medical de care au nevoie.

17 Iunie 2022, 18:50 (actualizat 17 Iunie 2022, 18:50) Știrile TVR |

La Spitalul Municipal din Orşova sunt în acest moment 24 de posturi neocupate. Se caută, printre altele, 4 medici de terapie intensivă, un neonatolog şi un ORL-ist. Dacă nu se va înscrie nimeni la concursurile care vor fi anunţate până la 1 iulie, mai multe secţii din spital riscă să se închidă.

Adrian Cican, managerul Spitalului Municipal Orşova:Odată ce nu ai terapie intensivă, tot ce înseamnă specialitate chirurgicală încetează, tot ce înseamnă naştere încetează„.

Iar închiderea fie şi temporară a unor secţii va duce la un număr mult mai mic de decontări.

O să intrăm într-un colaps financiar, pentru că neavând prestări de servicii nu o să avem cu ce să plătim facturile la utilităţi, nu o să avem cu ce să plătim achiziţia de exemplu de medicamente„, atrage atenția managerul spitalului din Orșova.

La spitalul din Buhuşi e o situaţie fericită. Sunt ocupate toate posturile. Dar dacă un medic pleacă, nu va putea fi înlocuit.

Constantin Poiană, managerul Spitalului Orăşenesc Buhuşi:Nu este posibil dacă îţi pleacă un medic să nu poţi aduce pe altcineva în locul lui. (…) Îţi rămâne un loc vacant, unde ai un singur post, păi ce Dumnezeu facem atunci? Nu aducem un medic că nu putem să-l angajăm că sunt blocate posturile? Ce facem cu pacienţii?

Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas:Acest blocaj este extrem de periculos în primul rând pentru pacienţi, pentru populația României, care nu va avea asigurat tot ceea ce îi trebuie din punct de vedere medical„.

România e împărtiţă în două, spune preşedintele Colegiului Medicilor, dacă e să ne uităm la cum sunt distribuiţi medicii în spitalele de la noi din ţară.

Din cei 55 de mii cu drept de practică, mai bine de jumătate sunt în Bucureşti şi în alte 5 mari oraşe. Blocarea angajărilor ar accentua aceste diferenţe.

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor:Înseamnă încă o şansă ratată de a avea o activitate medicală în limite rezonabile„.

Ordonanţa de urgenţă care prevede că angajările de la stat sunt suspendate de la 1 iulie timp de 6 luni a fost aprobată în şedinţa de guvern de joi.

În situaţii temeinic justificate, spune textul ordonanţei, prin memorandum aprobat tot prin şedinţă de guvern, ar putea fi organizate concursuri sau examene.

Decizia blocării angajărilor la stat a fost luată pentru a reduce din cheltuielile statului şi pentru ca România să se încadreze în ţinta de deficit.

Source

Distribuie știrea