Rusia a convenit cu Belarus să staţioneze în această ţară arme nucleare tactice, a anunţat Vladimir Putin. O astfel de mişcare nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, crede liderul rus, care a adăugat că Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni. Oficiali de la Kiev au precizat că, prin această decizie, Moscova a luat Minsk-ul ostatic nuclear. Ucrainenii au cerut urgent o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU. NATO a criticat Moscova pentru retorica sa nucleară periculoasă şi iresponsabilă. Washingtonul a temperat îngrijorările, precizând că nu există indicii privind folosirea armei nucleare.
Vladimir Putin a declarat la televiziunea rusă de stat că a fost de acord cu propunerea liderului de la Minsk, Alexandr Lukașenko, care a ridicat de mai mult timp problema staționarii armelor nucleare tactice în țara sa.
Președintele Putin spune că decizia a fost motivată de anunțul Londrei de a trimite muniții cu uraniu sărăcit Ucrainei, așa cum a evocat recent un oficial britanic.
Vladimir Putin a precizat că tipul de aeronavă militară deținut de Belarus a fost modificat pentru operațiuni speciale.
Belarus are graniță cu mai multe țări NATO, între care Polonia.
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: „De ce americanii desfașoară armele nucleare pe teritoriul aliaţilor lor, antrenează echipajele, piloții cum să folosească acest tip de armă dacă este nevoie? Am convenit să facem același lucru, fără să încălcăm obligațiile internaționale privind neproliferarea armelor nucleare.„
Rusia are staționate în Belarus 10 avioane capabile să transporte arme nucleare tactice, dar și alte echipamente militare. Pe 1 iulie ar urma să fie terminată construcția unui siloz special pentru armele nucleare tactice staționate în Belarus.
Vladimir Putin: „Am transferat deja în Belarus binecunoscutul și foarte eficientul sistem complex de rachete Iskander. Pe 3 aprilie vom începe pregătirea echipelor.”
„Kremlinul a luat statul Belarus ostatic nuclear”, a scris pe o rețea de socializare secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksii Danilov. El consideră că decizia Moscovei reprezintă un pas spre destabilizarea internă a țării.
SUA apreciază că nu sunt motive pentru ajustarea propriei poziții nucleare strategice „și nici vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO”, a precizat un oficial al administrației de la Washington pentru Reuters.
Washington: Nu există indicii că Moscova intenționează să folosească arma nucleară
Analiști de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington au apreciat că riscul de escaladare la război nuclear „rămâne extrem de scăzut”.