Alexei Zolotarev, a cărui companie de eliminare a deșeurilor metalice, Translom, beneficiază de un contract exclusiv cu Ministerul Apărării din Rusia, este cetățean al Uniunii Europene. Investigațiile lui Serghei Ejov de la The Insider indică faptul că Zolotarev deține un pașaport maltez, iar soția sa deține o vilă de lux pe Coasta de Azur, în Franța.
În Rusia, conexiunile lui Zolotarev cu oligarhii Boris și Arkadi Rotenberg, plus alte figuri apropiate de președintele Putin, ar fi facilitat câștigurile de miliarde de ruble ale companiei sale din eliminarea armelor. Și totuși, Zolotarev nu a fost inclus pe nicio listă de sancțiuni, în Occident.
Alexei Zolotarev este unul dintre cei mai misterioși oameni de afaceri din Rusia. Deși este cel mai mare jucător de pe piața rusă a reciclării deșeurilor metalice – companiile sale generează o cifră de afaceri anuală de aproximativ 200 de miliarde de ruble (2,2 miliarde de dolari) – el este practic necunoscut publicului larg. Publicațiile de afaceri care au scris despre succesul comercial al lui Zolotarev nu au publicat nici măcar fotografii ale acestuia. The Insider a reușit acum să facă lumină asupra modului în care conexiunile corupte ale acestui contractor militar l-au ajutat să se stabilească în Occident.
Cu câțiva ani în urmă, Valentina Matvienko, președinta Consiliului Federației Ruse, și-a dat temporar luxoasa limuzină de stat Aurus – un vehicul folosit și de către președintele Vladimir Putin – pe un loc într-un tramvai. Plimbarea a făcut parte dintr-o ceremonie de inaugurare a două rute noi de transport în comun în Taganrog, un oraș din sudul Rusiei. Software-ul de recunoaștere facială dezvăluie că Zolotarev se afla acolo, împărțind același vagon cu ea.
Prezența sa nu ar trebui să constituie o surpriză. Rețeaua de tramvaie a orașului Taganrog este gestionată de Sinara-GTR, o companie privată deținută de Zolotarev și Dmitri Pumpianski, un oligarh sancționat de Regatul Unit și Uniunea Europeană.
Averea lui Zolotarev
Unul dintre principalele active ale lui Zolotarev este Transresurs, specializată în furnizarea de piese de schimb pentru vagoane de tren. Printre clienții săi se numără compania de stat de căi ferate și mari companii private precum Compania Siberiană de Cărbune Energetic (SUEK), deținută de oligarhul sancționat Andrei Melnicenko. Transresurs furnizează servicii de reparații pentru vagoanele de marfă ale SUEK.
Un alt client al lui Zolotarev este Combinatul de Forjare și Presare din Celeabinsk, deținut de familia deputatului în Duma de Stat Valeri Gartung (sancționat de Regatul Unit, UE, Canada și Australia). Transresurs obține, de asemenea, produse de la Uralvagonzavod, o companie sancționată și parte a Corporației de Stat Rostec.
Zolotarev deține, de asemenea, Translom, cel mai mare colector de deșeuri din Rusia, care obține metal reciclat – inclusiv vehicule militare vechi, transportoare blindate de personal, tancuri, aeronave, arme și muniție – de la Ministerul Apărării al țării. Documente de la Curtea de Arbitraj arată că tranzacțiile dintre Ministerul Apărării și Translom LLC sunt guvernate de un decret al lui Vladimir Putin, datat 2 august 2019. Acest decret permite Ministerului Apărării să vândă toate metalele reciclabile direct companiei lui Zolotarev, evitând procesul de licitație.
Zolotarev pare să fi obținut aceste condiții favorabile prin conexiunile sale din cercul interior al lui Putin. Translom a fost menționată de ziarul de afaceri Kommersant ca fiind legată de interesele familiei Rotenberg, oligarhi proeminenți apropiați de Putin. The Insider a confirmat legăturile dintre Zolotarev și Rotenberg – companiile pe care le dețin prezintă adesea manageri și cofondatori comuni.
Igor Levitin, fostul partener de afaceri al lui Zolotarev, a servit ca asistent și consilier al lui Putin în ultimii 12 ani. The Insider a dezvăluit că Levitin este proprietarul mai multor vile de lux, evaluate la peste 1 miliard de ruble (11,16 milioane de dolari).
Viață liniștită pe Coasta de Azur
În mod interesant, atunci când decretul lui Putin a acordat practic companiei Translom monopolul asupra eliminării deșeurilor militare, Zolotarev deja obținuse cetățenie străină. The Insider a descoperit că el – împreună cu soția și cei patru copii ai săi au fost înregistrați ca beneficiari ai pașapoartelor malteze în 2018.
Conform constatărilor The Insider, Maria Zolotareva, soția lui Zolotarev, deține o firmă franceză, denumită Olivula. Prin această entitate, ea deține o vilă în comuna Grimaud de pe Coasta de Azur, pe Riviera Franceză.
Olivula a fost cândva înregistrată pe numele lui Alexei Zolotarev însuși, dar în 2022, după declanșarea de către Rusia a invaziei pe scară largă din Ucraina, el a transferat acțiunile în companie soției sale.
Cu toate acestea, se pare că îngrijorările lui Zolotarev privind căderea sub incidența sancțiunilor au fost în zadar. În ciuda legăturilor sale cu cercul interior al lui Vladimir Putin și a activității sale în numele Ministerului Apărării, Zolotarev nu a suferit încă repercusiuni internaționale, nici nu a fost inclus pe vreo listă de sancțiuni occidentale.