Potest astăzi în fața sediului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Zeci de membri ai comunităţii Declic şi-au arătat nemulţumirea faţă de lipsa de transparenţă de care ar da dovadă instituţia prin nepublicarea primelor pe care le-ar lua conducerea şi, nu în ultimul rând, faţă de creşterea preţului RCA. Într-un interviu pentru Ştirile TVR, prim-vicepreşedintele ASF a respins acuzaţiile.
Fiecare protestatar al comunității Declic a depus la registratura Autorității de Supraveghere Financiară un formular prin care a cerut să-i fie comunicat bugetul de venituri și cheltuieli ale instituției, precum și primele pe care le iau angajații.
Avem deja 4 falimente declarate, avem salariile astea sfidătoare cu bonusuri pe care și le acordă singuri și, din păcate, cel mai mare neajuns este motivarea politică de a numi persoanele din conducerea ASF, fără a ține cont de capacitatea lor și de priceperea lor pe domeniu.
O altă nemulțumire a protestatarilor Declic fost legată de creșterea prețurilor la polițele RCA.
A crescut extrem de mult și raportat la salariile românilor este extrem de mare.
Denisa Soare, coordonator campanie, Declic: Vrem ca această instituție să dea dovadă de transparență. Noi am demarat o campanie. Scopul final este să deblocăm o lege în Parlament, care ar permite verificări și controale aici, la ASF, audit extern, pentru că aceste lucruri nu sunt reglementate. În prezent, acești oameni nu sunt obligați să dea socoteală nimănui.
Conducerea instituției respinge toate acuzațiile.
Gabriel Avrămescu, prim-vicepreşedinte ASF: În momentul de față, începând cu 1 ianuarie 2024, nu există niciun fel de primă sau spor acordat funcționarilor ASF. (Ce ne puteți spune despre RCA?) În momentul de față există o hotărâre de Guvern care a stabilit un plafon pentru asigurare de răspundere civilă auto. Am preluat în mare parte dintre solicitările care au fost în luna inauarie în piață, acele proteste, și aici vorbim despre suspendarea RCA, vorbim despre plata în rate, vorbim despre o serie de facilități care vor fi acordate în această perioadă.
Dan Barbu, preşedinte, Asociația Societăților de Service Auto Independente: Plafoanarea efectivă nu știu dacă chiar a fost pentru că, la fiecare reînnoire, oricare dintre solicitanți a primit o ofertă mai mare decât a avut polița încheiată cu un an înainte.
În prezent, în mediul online circulă o petiție semnată de peste 30.000 de persoane care cer verificări și controale la ASF.