Delegaţia Hamas părăseşte Cairo după încheierea unei noi runde de negocieri, urmând să revină marţi

Delegaţia Hamas a anunţat că părăseşte Cairo după două zile de negocieri menite să conducă la un acord asupra unui armistiţiu în Gaza şi să ofere un răspuns mediatorilor, Egipt şi Qatar, la o propunere de reglementare prezentată de egipteni, a precizat duminică mişcarea islamistă într-un comunicat – transmite EFE.

”Actuala rundă de negocieri de la Cairo s-a încheiat recent, iar delegaţia Hamas va părăsi Cairo în această seară pentru consultări cu conducerea mişcării”, a precizat Hamas în comunicat, care a adăugat că echipa sa de negociatori a livrat răspunsul său Egiptului şi Qatarului, fără a dezvălui conţinutul acestuia.

Gruparea islamistă a declarat că a purtat discuţii serioase şi aprofundate cu mediatorii în cele două zile, reiterându-şi în acelaşi timp ”entuziasmul şi determinarea” de a ajunge la un acord care să ”pună capăt complet” războiului din Fâşia Gaza, căruia Israelul i se opune.

De asemenea, Hamas a dorit ca pactul să includă „retragerea (armatei israeliene) din întreaga Fâşie Gaza”, întoarcerea persoanelor strămutate în nordul enclavei, o creştere a fluxurilor de ajutor umanitar, începerea procesului de reconstrucţie şi un schimb de ostatici cu prizonieri palestinieni, potrivit comunicatului.

Potrivit televiziunii egiptene de stat Al Qahera News, foarte apropiată de serviciile de informaţii, delegaţia Hamas a plecat la Doha pentru a se întâlni cu liderii săi şi ”se va întoarce marţi” la Cairo ”pentru a finaliza negocierile”, fără a oferi alte detalii.

O sursă din cadrul Hamas a declarat pentru EFE, sub acoperirea anonimatului, că discuţiile nu au înregistrat progrese concrete din cauza recrudescenţei violenţelor de duminică, care au determinat autorităţile israeliene să închidă punctul de trecere a frontierei de la Kerem Shalom după un atac cu rachete al grupării islamiste.

De asemenea, aceasta a indicat că Hamas nu va accepta în niciun caz un acord care nu garantează în mod expres o încetare permanentă a focului în Gaza, denunţând totodată că Israelul încearcă să găsească o formulă pentru eliberarea ostaticilor fără ca aceasta să implice încetarea războiului în enclavă.

CITEȘTE ȘI: Negocierile continuă la Cairo. Netanyahu spune că nu poate accepta cererea Hamasului. Mii de israelieni au protestat cerând un acord pentru aducerea acasă a ostaticilor

Sursa citată l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că obstrucţionează personal negocierile pentru armistiţiu din interes personal, din cauza refuzului său de a include o clauză clară şi explicită de încetare a operaţiunilor militare israeliene în Gaza.

Vrem să ajungem la un acord, dar nu cu orice preţ, a declarat sursa citată de Agerpres.

Surse apropiate discuţiilor, consultate de EFE, au indicat că acordul propus include o primă fază de 40 de zile de armistiţiu în care vor fi eliberaţi 33 de ostatici din totalul de circa 128 de ostatici israelieni deţinuţi de Hamas, în timp ce armata israeliană se va retrage din zonele în care este prezentă în Fâşia Gaza.

CITEȘTE ȘI: Guvernul Netanyahu a votat pentru închiderea operaţiunilor Al Jazeera în Israel

A doua fază ar urma să continue pentru încă 42 de zile, timp în care toţi ostaticii rămaşi vor fi eliberaţi şi se va extinde procesul de „calm permanent în Gaza”, în timp ce a treia şi ultima fază va include schimbul de cadavre şi va dura, de asemenea, 42 de zile.

Distribuie știrea