Delta Carpaților și Delta Văcărești, secate din cauza căldurii. Sute de specii de păsări, pești și mamifere, dispărute

În urmă cu un an, Delta Carpaților, cum este supranumită salba de patru lacuri din comunele brașovene Dumbrăvița și Rotbav, forma un ecosistem prosper cu sute de specii de pești, păsări și mamifere. Acum peisajul este dezolant, după ce lacurile au secat rând pe rând.

În Delta Carpaților, cum este supranumită salba de patru lacuri din comunele brașovene Dumbrăvița și Rotbav, valul de căldură tropicală și lipsa precipitațiilor au dus la un dezastru ecologic. Imaginile satelitare arată cum, de la mijlocul lunii iulie, pînă la mijlocul lunii august, apa din două lacuri s-a evaporat pur și simplu.

Localnic din Rotbav: De vreo 3 luni de zile au început să sece. Tot mai mult, tot mai mult.

Un pescar: Bălțile astea erau pline de peste. Și animale, păsări, câte vroiai. Pescăruși, lebede, scufundaci, cocostârci, cormorani. Uitați-vă acuma. Mai vedeți ceva?

Prof. univ. Dan Ionescu, reprezentant științific al Convenției de la Ramsar în România: Pur și simplu, unele lacuri nu mai au apă deloc. Pâraiele care le alimentează, cele din Perșani, doar unul dintre ele mai curge un pic. Pentru ecosistem, asta înseamnă o afectare majoră.

Și două râuri din sudul țării, Glavacioc și Sabar, au dispărut de pe fața pământului.

Dezastru este și în Delta Văcărești din Capitală, unde mai multe lacuri au secat ori s-au transformat în gropi cu nămol. Mai bine de jumătate din aria naturală protejată care adăpostește circa 100 de specii de păsări, este complet secată.

ANA MARIA AGIU, purtător de cuvânt Apele Române: Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Vrancea, Vaslui. Județul Botoșani rămâne cel mai afectat de seceta. Rezervele de apă în principalele 40 de lacuri sunt în scădere. Vorbim azi de un volum de 3,27 miliarde de metri cubi de apă.

Experții confirmă că anul acesta a fost probabil cea mai caldă vară înregistrată vreodată în România. Numărul mare de coduri roșii cu care ne-am confruntat este un semn că încălzirea globală se manifestă din plin, avertizează climatologii.

Roxana Bojariu, climatolog, ANM: Există o probabilitate mare să avem, la momentul bilanțului, informația că această vară este cea mai caldă din înregistrările noastre din România. Pe fondul încălzirii globale, toate sistemele de vreme sunt alimentate cu o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă.

Iar răcoarea mult așteptată mai întârzie, spun meteorologii.

Raul Ilea, meteorolog de serviciu ANM: Temperaturile vor fi în continuare ridicate pentru perioada respectivă, pentru debutul lunii septembrie. O să avem parte în vestul și sudul țării și de temperaturi de peste 35 de grade, deci peste pragul caniculei.

Măsurătorile specialiștilor confirmă că la nivel național rezerva de umiditate din sol este extrem de scăzută, până la adâncimea de un metru în Maramureș, Crișana, Banat, Muntenia, Dobrogea și în special în Moldova.

Distribuie știrea