Delta Moldovei, o salbă de iazuri dintr-o arie protejată, este afectată profund de secetă. Peștii sunt mai puțini, iar păsările care trăiesc în zonă sunt în pericol de a rămâne fără hrană

Lacurile din zona Moldovei au început să sece unul cîte unul. Situația este gravă inclusiv în Delta Moldovei, o salbă de iazuri aflată într-o arie protejată. 200 de specii de păsări trăiesc aici, toate în pericol să nu mai aibă cu ce se hrăni. Nivelul scăzut al apei a redus mult populația piscicolă.

10 Iulie 2022, 14:48 (actualizat 10 Iulie 2022, 15:01) Știrile TVR |

Un metru și jumătate, cu atât a scăzut nivelul apei în Delta Moldovei în ultimele luni secetoase.

La Hălceni, peisajul e dezolant, parcă a început deșertificarea. 40% din suprafața lacului a secat. Peste tot sunt cochilii de scoici care se fărâmițează la cea mai mică atingere.

Lacurile și iazurile din Delta Moldovei se alimentează cu apă din barajul de la Hălceni sau din răul Miletin, însă și acestea sunt grav afectate de secetă. Cu apa la nivel atât de scăzut, populația piscicolă nu se mai poate înmulți, iar păsările abia dacă mai au cu ce se hrăni. 200 de specii diferite trăiesc în Delta Moldovei, 34 dintre acestea fiind protejate la nivel european.

RADU HUIAN, proprietarul unei ferme piscicole: În acest heleșteu ar trebui să avem 1 milion 200 de metri cubi de apă. Apă pe care nu o avem. Păsările vin aici pentru pește. Dacă nu mai este pește, dispar și păsările și, încet încet, o să avem jumătate de deltă sau chiar mai puțin.

CĂTĂLIN PLATON, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Piscicoli ROMFISH: Pierderile se vor manifesta la nivelul mortalităţii piscicole şi al lipsei sporului de creştere, ceea ce ne va afecta şi în anii următori, pentru că peştele are cel mai lung ciclu de producţie din toată zootehnia şi ne aşteptăm la pierderi semnificative.

Lipsa precipitaţiilor afectează peste 100 de localități din şapte județe ale țării, cele mai multe din zona Moldovei.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea