Tragedia din Muntii Bucegi, unde o tânără a fost ucisă de un urs agresiv, a întrerupt vacanţa parlamentarilor. Adunați în sesiune extraordinară, deputații au adoptat un proiect de lege care va permite vânătorilor să elimine anual mai mulţi urşi, ca măsură de prevenire a atacurilor în zonele locuite. Legea a fost votată fara amendamentele USR și în ciuda nemulțumirii activiștilor de mediu.
Urșii sunt tot mai mulţi şi mai îndrăzneți, după cum arată și aceste imagini filmate în pasul Bratocea. Se infiltrează fără probleme printre mașini și turiști.
Dar moartea tinerei din Bucegi, atacată de un urs agresiv pe un traseu turistic foarte circulat, a şocat pe toată lumea. Pericolul i-a convins pe deputați să se întrunească în sesiune extraordinară pentru a modifică legea.
Cu 214 voturi pentru, 7 împotriva și 23 de abțineri, plenul camerei deputaților a adoptat o lege care permite vânătorilor să împuște 426 de exemplare de urs anual că măsură de prevenție și încă 55 de urși agresivi. Inițiatorul proiectului iniţial, adoptat anul trecut în Senat, este fostul ministrul al Mediului Tanczos Barna.
Tanczos Barna, deputat UDMR, fost ministru al Mediului: Diferența majoră față de cotele de până acum este vânătoarea. Până acum se făcea intevenția pe cheltuiala asociației, acum se poate face prin valorificarea trofeului. Este o schimbare semnificativă, dar toate statele UE aplică această metodă.
Vânătoare la ursul brun a fost oprită în 2016, pentru a proteja specia. O mare greșeală, spun reprezentanții vânătorilor.
Gheorghe Nacov, deputat al minorităţii bulgare şi vânător: Dacă vânătoarea de urși nu era intreruptă în 2016 așa ceva nu se întâmplă. Întreruperea vânătorii duce la astfel de incidente. Acest prădător și-a modificat dieta și consideră omul drept pradă, pentru că a pierdut frica de om.
Urșii nu coboară din habitatul lor natural din cauza despăduririlor, spune fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Adrian Chesnoiu, deputat PSD, fost ministru al Agriculturii: Peste 550 000 de ha au fost împădurite spontan, cu specii care sunt habitatul natural al ursului brun.
Parlamentarii USR au încercat să introducă mai multe amendamente pentru limitarea numărului de urși care pot fi împușcați. Fără succes.
Diana Buzoianu, deputat USR: Noi suntem în față unei tragedii, oamenii mor, în loc să venim cu cifre, mai bine am face să ne uităm de ce nu au fost investiți bani pentru garduri electrice, de ce în ultimii ani nu au fost bani pentru câini la stane, de ce nu au fost extrasi urșii din localități.
Propunerile legislative insistă prea mult pe vânătoare, spun și activiștii de mediu, deși ar trebui să ne concentrăm pe prevenție. Trebuie formate echipe de intervenție în regim permanent.
Călin Ardelean, expert biolog, WWF România: Adică să vedem unde este habituat un urs pe marginea drumului, să îl indepărtăm de x ori, dacă nu se poate atunci să putem merge la partea de extracție.
Ministerul Mediului estimează populația de urs la circa 8000 de exemplare, iar asociațiile de vânători, la 12.000 de exemplare. Activiștii de mediu, dar și Academia Română, constesta aceste cifre.