Descoperire majoră: Microbii ne-ar putea scăpa de plastic

Oamenii de știință de la Institutul Federal Elvețian WSL au identificat microorganisme care pot digera plasticul la 15 grade Celsius, ceea ce ar putea reprezenta o revoluție în reciclare, scrie The Guardian. Asta în condițiile în care, până acum, cercetătorii găsiseră microbi care să distrugă plasticul numai la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, dar procedura ar fi fost costisitoare și tot ar fi generat amprentă de carbon.

10 Mai 2023, 15:57 (actualizat 10 Mai 2023, 16:00) Știrile TVR |

Microbii ne-ar putea scăpa de plastic

Cercetătorul Joel Rüthi și colegii săi de la WSL au prelevat probe din 19 tulpini de bacterii și 15 tulpini de ciuperci care cresc pe plastic liber sau îngropate în mod intenționat în pământ, timp de un an în Groenlanda, Svalbard și Elveția. Ei au lăsat microbii să crească și să de dezvolte în culturi cu o singură tulpină, în laborator, în întuneric, la 15 grade Celsius. Așa i-au testat pentru a vedea dacă pot digera diferite tipuri de plastic.

Datele colectate au relevat că tulpinile bacteriene aparțineau de 13 genuri din filamentele actinobacteria și proteobacteria, iar ciupercile, de zece genuri din filamentele ascomycota și mucoromycota. Materialele plastice testate au inclus polietilenă nebiodegradabilă (PE) și poliester-poliuretan biodegradabil (PUR), precum și două amestecuri biodegradabile disponibile în comerț de polibutilen adipat tereftalat (PBAT) și acid polilactic (PLA). Niciuna dintre tulpini nu a reușit să digere PE, chiar și după 126 de zile de incubare pe aceste materiale plastice. Dar 19 tulpini (56%), inclusiv 11 ciuperci și opt bacterii, au reușit să digere PUR la 15 grade Celsius. Iar 14 ciuperci și trei bacterii au reușit să digere amestecurile de plastic de PBAT și PLA.

Joel Rüthi a explicat: „Aici arătăm că taxoni microbieni noi obținuți din „plastisfera” solurilor alpine și arctice au fost capabili să descompună plasticele biodegradabile la 15 grade Celsius. Aceste organisme ar putea ajuta la reducerea costurilor și poverii ecologice a unui proces de reciclare enzimatică a plasticului”. Cercetătorul a punctat că este surprinzător faptul că o mare parte din tulpinile testate au putut să degradeze cel puțin unul dintre materialele plastice supuse analizei.

Oamenii de știință au mai descoperit că sunt două specii de ciuperci din genurile neodevriesia și lachnellula, care puteau digera toate materialele plastice testate, cu excepția PE.

În timp ce materialele plastice au fost utilizate pe scară largă doar din anii 1950, microbii pot degrada polimerii deoarece seamănă cu unele structuri găsite în celulele vegetale.

Beat Frey, unul dintre autorii studiului, a dezvoltat: „S-a demonstrat că microbii produc o mare varietate de enzime degradante de polimeri implicate în descompunerea pereților celulelor plantelor. În special, ciupercile patogene ale plantelor sunt adesea raportate că biodegradează poliesterii, datorită capacității lor de a produce cutinaze, care vizează polimerii plastici datorită asemănării lor cu polimerul vegetal cutina”.

Oamenii de știință au testat microbii doar la o singură temperatură, dar datele culese sugerează că procedura ar funcționa bine între 4 grade și 20 de grade Celsius.

Descoperirile experților de la Institutul Federal Elvețian WSL au fost publicate în revista de specialitate Frontiers in Microbiology (Frontiere în Microbiologie).

Un articol de Arina Delcea

Source

Distribuie știrea