Despăgubiri pentru supraviețuitoarele violențelor sexuale din timpul războiului din Ucraina. Liudmila Huseînova: Sunt liberă de mai bine de un an și încă nu pot dormi noaptea. Încă simt felul dezgustător în care m-au atins

Primele plăți efectuate în timpul unui conflict în curs de desfășurare reprezintă „un pas important pentru restabilirea justiției”, afirmă prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, citată de The Guardian.

Primele plăți compensatorii vor fi efectuate în următoarele săptămâni pentru supraviețuitoarele violurilor comise în timpul războiului de către soldații ruși, într-o măsură pe care prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a numit-o „un pas important spre restabilirea justiției”.

Până la 500 de supraviețuitori ucraineni ai violențelor sexuale din timpul războiului sunt identificați și primesc anul acesta despăgubiri, inclusiv sprijin financiar, medical și psihologic.

Zelenska a declarat: Despăgubirile acordate victimelor, inclusiv victimelor violenței sexual, nu înseamnă doar sprijin economic. Este un pas important în direcția restabilirii justiției.

„Iar această justiție este necesară nu doar în Ucraina”, a mai spus ea. „Justiția pentru victimele ucrainene ale violenței este acum o oglindă pentru întreaga lume”.

Potrivit Fondului global pentru supraviețuitori, care administrează proiectul împreună cu Ucraina folosind fonduri de la guvernele donatoare, va fi prima dată când supraviețuitorilor li se acordă despăgubiri în timpul unui conflict în desfăşurare.

„Reabilitarea și despăgubirile înseamnă, pentru supraviețuitori, recunoaștere”, a declarat Esther Dingemans, directorul fondului, care a fost lansat în 2019 de către laureații premiului Nobel pentru pace, Dr. Denis Mukwege și Nadia Murad, pentru a ajuta supraviețuitorii violențelor sexuale legate de conflicte să aibă acces la reabilitare.

„Sistemul de reparații oferă o confirmare a faptului că ce li s-a întâmplat este recunoscut oficial. Acest lucru trimite, de asemenea, un mesaj comunității în general”, a adăugat Dingemans.

Numărul total al ucrainenilor care au suferit violențe sexuale din partea forțelor rusești este necunoscut, deoarece majoritatea supraviețuitorilor nu raportează aceste infracțiuni. Global Survivors Fund estimează că acesta se ridică la câteva mii de persoane.

Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violența sexuală în conflicte, a acuzat Rusia că folosește violul ca „strategie militară”, citând cazuri de soldați „echipați cu Viagra”.

Liudmila Huseynova a fost una dintre cele opt civile ucrainene eliberate în cadrul primului schimb de prizonieri exclusiv feminin cu Rusia, alături de 100 de soldați ucraineni, în octombrie 2022. Ea a petrecut trei ani încarcerată de forțele separatiste în Donețk.

„Sunt liberă de mai bine de un an și încă nu pot dormi noaptea”, a spus ea. „Mă trezesc simțind felul dezgustător în care m-au atins.

„Din păcate, există încă multă blamare a victimelor, în special în comunitățile rurale mai mici. Când am fost eliberată, nici măcar nu înțelegeam ce înseamnă violența sexuală legată de conflict.”

Când forțele separatiste au ocupat orașul ei natal Novoazovsk din provincia Donețk în 2014, Huseynova s-a implicat în ajutorarea copiilor orfani de pe linia frontului, strângând donații din întreaga Ucraină. Însă cărțile în limba ucraineană pe care le-a furnizat copiilor au dus-o în detenție.

„Timp de trei ani și 13 zile, am fost ținută într-o cușcă supraaglomerată”, a spus ea. „Nu vedeam cerul, iar aerul era plin de fum de țigară.

„Când am fost eliberată, a trebuit să învăț din nou cum să-mi folosesc picioarele și să respir cu tot pieptul.”

După ce a fost eliberată, a fost dusă la un spital militar din Dnipro, dar personalul de acolo nu a fost capabil să se ocupe în mod corespunzător de o supraviețuitoare a violenţei sexuale.

„Spitalul era supraaglomerat și cu personal insuficient”, a spus Huseynova. „Nu îi învinovățesc deloc pe medicii de acolo, dar nu erau pregătiți să se ocupe de cineva ca mine.

„Nu știau cum să mă abordeze sau să vorbească cu mine, ceea ce a cauzat mai multe daune psihologice pe termen lung”.”

Experiența ei a fost cea care a împins-o pe Huseynova să lucreze cu Fondul Global pentru Supraviețuitoare și să devină un avocat al supraviețuitoarelor și al altor femei care sunt încă încarcerate. Ea speră ca victimele violenței sexuale să fie acum înconjurate de sprijinul și înțelegerea la care ea nu a putut avea acces.

„Supraviețuitorii părăsesc detenția fără nimic”, a spus ea. „Nu au haine, nu au casă, nu au comunitate. De multe ori, toate bunurile lor sunt lăsate în teritoriile ocupate și nu își pot găsi de lucru, deoarece toate documentele lor sunt acasă.

„Despăgubirile pot ajuta, dar trebuie să includă un sprijin holistic pentru sănătate fizică și mentală. Femeile trebuie să aibă acces la un psiholog – nu doar pentru câteva ședințe, ci atât timp cât au nevoie. Trauma provocată de violența sexuală nu dispare.”

Huseynova a declarat că păstrează legătura cu alte femei din Donețk care au fost reținute ani de zile. „Fac tot posibilul să le trimit fel de fel de lucruri. Nicio misiune umanitară nu lucrează acolo. Nu se trimite niciun ajutor umanitar acolo. Când sunt la menstruație, aceste femei folosesc umplutura de la salteaua veche a patului”.

Dingemans a declarat că societatea civilă ucraineană și guvernul au fost eficienți în abordarea stigmatizării supraviețuitorilor, subliniind că Zelenska a susținut cu voce tare această problemă, precum și noile legi care au ajuns în parlament. Dacă vor fi adoptate, legile vor defini violența sexuală legată de conflicte ca fiind o infracțiune distinctă și vor înființa un registru național pentru a înregistra cazurile.

Bărbații și băieții se numără, de asemenea, printre presupusele victime ale violurilor comise de soldații ruși în Ucraina, zeci de cazuri de violență sexuală fiind investigate la câteva luni de la invazie.

Fedir Dunebabin, reprezentantul Fondului Global pentru Supraviețuitori în Ucraina, a declarat: „Știm din alte contexte că bărbații supraviețuitori ai violențelor sexuale legate de conflicte rareori caută ajutor, dar, în mod surprinzător, acest lucru nu a fost valabil în Ucraina. Mulți bărbați supraviețuitori fac un pas înainte pentru a lupta pentru drepturile lor și pentru dreptate”.

Dingemans a declarat că speră ca și alte țări să se uite la ceea ce face guvernul ucrainean și că comunitatea internațională „ar putea sprijini supraviețuitorii altor conflicte așa cum sprijină supraviețuitorii din Ucraina, lucru pe care nu îl vedem în prezent”.

Distribuie știrea