• Mon. Jan 17th, 2022

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Destine distruse de ape în Vrancea. Pompierii scot apa din casele și curțile oamenilor din comuna Biliești

Jun 21, 2021

Potopul din ultimele zile a pus la grea încercare locuitorii din mai multe zone ale țării. În Moldova, râurile au ieşit din matcă şi au inundat tot ce au prins în cale. În comuna vrânceană Bilieşti, puhoaiele au intrat în zeci de locuințe. Oamenii au fost luaţi cu bărcile de acolo pentru că nivelul apei depăşea un metru pe străzi. Și încă nu scăpăm de ploi. Meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină pentru judetele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și zona montană din Prahova, Buzău și Vrancea, valabilă până diseară la ora 22. Dar și o atenționare cod galben pentru mai bine de jumătate de țară, în vigoare tot până la ora 22.

21 Iunie 2021, 12:58 (actualizat 21 Iunie 2021, 13:00) |

În județul Vrancea ploile torențiale au umflat râul Putna, iar apele revărsate au inundat o parte din comuna Biliești.

Zeci de oameni au fost nevoiți să fugă din calea puhoaielor, doar cu hainele pe ei.

În unele gospodării apa a depășit chiar și un metru. A fost nevoie de ajutorul pompierilor, care i-au scos pe oameni cu barca pneumatică. 40 au reușit singuri să ajungă într-o zonă sigură.

Localnicii retrăiesc coșmarul inundațiilor istorice din 2005.

Ceea ce s-a întâmpalt în urma ploilor abundente se vede la marginea satului Biliești, unde toată zona este mai joasă decât câmpul, apele revărsate ale Putnei au inundat curțile și casele oamenilor.

În total, 70 de gospodării au fost afectate. La jumătate dintre ele, apa a intrat și în case.

Autoritățile susțin că pagubele ar fi fost mult mai mari, dacă nu s-ar fi făcut, cu puțin timp înainte de inundații, o breșă în canalul de irigații, de la marginea localității.

Autoritățile județene spun că vor face demersuri la guvern pentru construirea unui dig.

Pompierii militari acționează în zonă și fac îndiguiri cu saci de nisip. Deși apele au început să se retragă, oamenii sunt în continuare în alertă, pentru ca pericolul nu a trecut.

Articole pe aceeaşi temă

Source