Dezastru cu repetiție. Potopul a făcut ravagii în comuna Pechea, din Galați, de trei ori în ultimii 10 ani

Scenariul inundaţiilor catastrofale din judeţul Galaţi s-a repetat pentru a treia oară în ultimii 11 ani. Când a venit potopul, în 2013 şi 2016, autorităţile promiteau soluţii care ar fi împiedicat o nouă nenorocire, însă nu s-a întâmplat nimic, deşi au fost alocate zeci de milioane de lei. Iar acum, la fel ca în urmă cu 11 ani, oficialii dau vina pe capriciile naturii. Și toată lumea se roagă la divinitate să oprească ploaia.

Oamenii din zona Cuza Vodă-Pechea, din judeţul Galaţi, retrăiesc acelaşi coşmar de mai bine de un deceniu. La fel ca în 2013 şi 2016, viitura le-a distrus gospodăriile, lăsându-i fără hrană şi fără adăpost.

CITEȘTE ȘI: Inundații catastrofale. Șase persoane au murit, una este dată dispărută. Aproape 20.000 de oameni sunt afectați. Nou cod roșu de inundații în Galați, Vaslui, Iași

Iar autorităţile, deşi au promis atunci soluţii pe termen lung, ridică acum din umeri, dau vina pe greaua moştenire sau pe încălzirea globală şi apelează la divinitate.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: E a treia oară când se întâmplă în zonă, exista un proiect înainte, un baraj, vedem în ce stadiu este, era într-un stadiu de lucru de aproape 70% finalizat. Iertaţi-mă, în 2013 nu eram. De când sunt prim-ministru al României, eu nu am primit nicio informare despre un eventual pericol în această zonă.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: În contextul schimbărilor climatice, cu aceste fenomene ne vom întâlni din ce în ce mai des şi la o intensitate din ce în ce mai mare. Este un lucru pe care nu-l putem evita.

Jurnalist: Există un proiect concret să nu se mai întâmple aşa ceva?

Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia-Conachi, Galaţi : Eu cred că numai Dumnezeu poate să ne spună dacă se întâmplă ceva sau nu se mai întâmplă.

Aceleaşi localităţi au fost lovite de inundaţii şi în 2013. Au murit 9 oameni atunci, iar pagubele au fost uriaşe. Guvernul a alocat 27 de milioane de lei pentru comunele afectate, dar digurile noi care ar fi trebuit să oprească pe viitor apele n-au fost construite. Iar discursurile politicienilor de atunci nu diferă prea mult de cele de acum.

Victor Ponta, fost prim-ministru al României: Poate că de data asta chiar nu aveam ce să facem, înţeleg că a fost ceva cu totul şi cu totul excepţional. (…) Unde am fost eu în comunele respective nu s-a mai făcut nicio lucrare de amenajare de pe vremea lui Ceauşescu. Deci în 23 de ani de democraţie nu s-a mai decolmatat vreodată un pârâu.

Radu Stroe, fost ministru al Internelor: Vreau să vă asigur, personal şi în numele Guvernului, că nu vom lăsă lucrurile aici şi vom ajuta pe fiecare în parte. În acelaşi timp, trebuie să vă spun că avem nevoie de la Dumnezeu să nu mai plouă.

Potopul a venit şi în 2016 în zona Cuza Vodă-Pechea, dar reacţia autorităţilor a fost mai rezervată. Și guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş a alocat bani pentru refacerea drumurilor şi podurilor distruse de inundaţii, iar premierul l-a demis pe prefectul judeţului Galaţi.

CITEȘTE ȘI: Sprijin pentru oamenii rămași sub cerul liber în urma inundațiilor. Ei sunt avertizați să nu folosească apa din fântâni

Distribuie știrea