Dezastru pe câmp: zeci de mii de hectare de culturi de porumb și de floarea soarelui sunt calamitate

Ploile și scăderea temperaturilor vin prea târziu pentru fermierii din sudul țării. Pe zeci de mii de hectare, porumbul este compromis total, iar floarea soarelui serios afectată. Rămân cheltuieli neacoperite în așteptarea despăgubirilor de la stat. Prea puține, spun agricultorii, care speră pe viitor într-un fond de garantare național. Pe termen lung însă este nevoie de investiții pentru suplinirea lipsei de precipitații.

Dacă în urmă cu o lună fermierii se bucurau de porumbul verde şi sănătos din loturi, acum trebuie să înfrunte dezastrul.

În Prahova, nu se mai poate recolta aproape nimic, o situație nemaintâlnită în ultimii 40 de ani.

La Direcţia Agricolă Iaşi, au fost raportate aproape 6 mii de hectare de culturi compromise.

O fermă din Dolj, care exploatează peste 3500 de hectare, a avut, până la această oră, pierderi la toate culturile.

Citește și: Seceta şi canicula îşi arată efectele. Multe fântâni, râuri, lacuri şi baraje au rămas fără apă

Conform legii, doar până pe 1 august fermierii pot anunța suprafețele și gradul de afectare.

Pentru că pagubele sunt mari, Ministerul Agriculturii vrea să scurteze perioada în care pot fi declarate pagubele.

La stabilirea procentului de calamitare se va ține cont de producţia medie din ultimii 5 ani.

Ajutorul financiar promis de Ministerul Agriculturii este de 200-250 de euro la hectar. Unii fermieri spun însă că acest sistem nu este suficient.

Citește și: Secetă în nordul și estul ţării. Fermierii cară zilnic apă cu cisternele, pentru ca animalele să nu moară de sete

Schimbările climatice majore din România ar trebui să determine fermierii să se reorienteze către soiuri mai rezistente.

Specialiștii în agricultură spun că dezastrul este o consecință a lipsei unui sistem de irigații funcțional, dar și a politicii statului care nu tratează lipsa apei ca fiind o problema serioasă.

O soluție la scăderea rezervei de apă ar fi investițiile în sisteme de reciclare a apei uzate, cum deja există în alte țări.

Citește și: Proiect pilot în Buzău. Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă

Distribuie știrea