Dieta „de tip keto” poate fi asociată cu un risc mai mare de boli de inimă. Alimentația cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în grăsimi crește colesterolul ”rău” în sânge

06 Martie 2023, 09:23 (actualizat 06 Martie 2023, 09:29) Știrile TVR |

Dieta keto

Un studiu recent, preluat de CNN, arată însă că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată în grăsimi poate fi legată de niveluri mai ridicate de colesterol „rău” și dublează riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi blocarea arterelor, atacuri de cord și accident vascular cerebral, potrivit unei noi cercetări.

„Studiul nostru a constatat că o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi a fost asociată cu niveluri crescute de colesterol LDL – sau colesterol „rău” – și un risc mai mare de boli de inimă”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Iulia Iatan cu Healthy Heart Program Prevention Clinic, St. Paul’s Hospital și University of British Columbia’s Center for Heart Lung Innovation din Vancouver, Canada.

„Acest studiu sugerează că daunele depășesc beneficiile”, a spus Christopher Gardner, profesor de medicină la Centrul de Cercetare Prevenție Stanford, care a efectuat studii clinice privind dieta keto.

„Colesterolul LDL crescut nu trebuie considerat,  pur și simplu, un efect secundar neglijabil al unei diete foarte scăzute în calorii”, a spus Gardner, subliniind riscul mai mare de evenimente cardiovasculare la persoanele cu niveluri mai ridicate de cetone în sânge, în comparație cu cei care au o dietă standard.

În cadrul studiului, cercetătorii au definit o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi ca 45% din totalul caloriilor zilnice provenind din grăsimi și 25% din carbohidrați. Studiul, care nu a fost revizuit de colegi, a fost prezentat duminică la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, împreună cu Congresul Mondial de Cardiologie.

„Raționamentul studiului nostru a venit din faptul că vedem pacienți în clinica noastră de prevenire cardiovasculară cu hipercolesterolemie severă urmând această dietă”, a spus Iatan în timpul unei prezentări la sesiune.

Hipercolesterolemia, sau colesterolul ridicat, crește riscul unei persoane de atac de cord sau alte evenimente cardiovasculare adverse.

„Acest lucru ne-a determinat să ne întrebăm despre relația dintre aceste diete sărace în carbohidrați, bogate în grăsimi, nivelurile de lipide și bolile cardiovasculare.”, a spus ea.

Cercetătorii au comparat dietele a 305 de persoane care urmează o dietă keto cu aproximativ 1.200 de persoane care au urmat o dietă standard, folosind informații despre sănătate din baza de date UK Biobank, care a urmărit oamenii timp de cel puțin un deceniu.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care urmau dieta keto aveau niveluri mai mari de lipoproteine cu densitate joasă, cunoscute și sub denumirea de LDL, colesterol și apolipoproteină B.

Apolipoproteina B este o proteină care acoperă proteinele colesterolului LDL și poate prezice bolile de inimă mai bine decât nivelurile crescute de colesterol LDL.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că aportul total de grăsimi al participanților la dieta keto a fost mai mare în grăsimi saturate și a avut un consum dublu de surse animale (33%) comparativ cu cei din grupul cu dietă standard (16%).

„După o medie de 11,8 ani de urmărire – și după ajustarea pentru alți factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea și fumatul – persoanele care urmau o dietă keto aveau un risc de peste două ori mai mare de a avea mai multe evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi blocajele arterelor care trebuiau deschise cu proceduri de stentare, atac de cord, accident vascular cerebral și boală arterială periferică”, au descoperit cercetătorii, potrivit comunicatului de presă.

Cercetătorii au arătat că studiul lor „poate arăta doar o asociere între dietă și un risc crescut de evenimente cardiace majore, nu o relație cauzală”, deoarece a fost un studiu observațional, dar constatările lor merită studiate în continuare, „mai ales când aproximativ 1 din 5 americani raportează că urmează o dietă săracă în carbohidrați, asemănătoare keto sau keto completă.

Majoritatea participanților – 73% – au fost femei, ceea ce potrivit cerecetătorilor ”susține literatura disponibilă, potrivit căreia femeile, în general, tind să urmeze mai multe modele alimentare, tind să fie mai interesate să-și schimbe stilul de viață. ”

Ei au mai adăugat că fiecare pacient răspunde diferit. Și astfel, există într-adevăr o variabilitate inter-individuală ca răspuns. ”Ceea ce am descoperit este că, în medie, pacienții tind să-și crească nivelul de colesterol LDL”, a spus Dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață.

Majoritatea experților în sănătate spun că dieta keto la modă, care interzice carbohidrații pentru a face corpul să ardă grăsimile pentru combustibil, elimină alimentele sănătoase, cum ar fi fructele, fasolea și leguminoasele și cerealele integrale.

În dieta keto, este limitat aportul de carbohidrați la doar 20 până la 50 pe zi. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, o banană sau un măr mediu are aproximativ 27 de carbohidrați – rația pentru întreaga zi.

„Acele grupuri de alimente care trebuie eliminate pentru a obține cetoza sunt surse majore de fibre în dietă, precum și mulți nutrienți importanți, fitochimice și antioxidanți. Acest lucru este îngrijorător pentru mulți profesioniști din domeniul sănătății care consideră că dieta ketogenă este dăunătoare pentru sănătatea pe termen lung”, a spus Gardner.

Source

Distribuie știrea