Cincisprezece persoane au fost reţinute, iar alte şapte au fost plasate sub control judiciar de procurorii DIICOT, în urma celor aproximativ 40 de percheziţii efectuate luni într-un dosar în care sunt investigate infracţiuni de trafic de migranţi.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus luni reţinerea a 15 persoane şi măsura controlului judiciar faţă de alte şapte, cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.
„În urma celor 38 de percheziţii domiciliare au fost identificate şi ridicate patru autoturisme şi trei ATV-uri în valoare totală de aproximativ 110.000 euro, o autoutilitară modificată ce prezenta locaş specific amenajat pentru transportul migranţilor, un motociclu, mai multe sisteme de stocare a datelor, sume de bani în lei, euro şi lire sterline, înscrisuri, precum şi alte mijloace de probă”, se precizează în comunicat.
În cursul acestei zile, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală urmează să sesizeze judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a celor 15 reţinuţi, pentru o perioadă de 30 de zile.
Percheziţii DIICOT în cinci județe. O rețea de trafic de migranți a fost anihilată
O reţea de trafic de migranţi care a dus, ilegal, sute de persoane în Vestul Europei a fost anihilată de poliţişti. Gruparea, la prinderea căreia au participat ofiţeri din mai multe state, era coordonată din judeţul Argeş.
DIICOT arată că, în perioada ianuarie – iunie 2023, s-ar fi constituit şi a acţionat, în cadrul unei rute transfrontaliere de trafic de migranţi ce includea România (ca ţară de tranzit) – Ungaria – Italia, un grup de criminalitate organizată, format din mai mulţi cetăţeni români aflaţi în contact direct cu membrii unor grupări transfrontaliere specializate, având ca scop organizarea şi efectuarea de transporturi frauduloase de migranţi pe ruta menţionată, în schimbul unor sume de bani.
„Din cercetări a rezultat că membrii grupului infracţional organizat, constituit în sistem piramidal, au deţinut roluri determinate şi au acţionat pe mai multe paliere. Astfel, o parte dintre suspecţi au coordonat şi menţinut legătura cu membrii unor reţele transfrontaliere de trafic de migranţi şi au primit de la aceştia cereri de transport fraudulos al unor migranţi aflaţi pe teritoriul României, în vederea preluării acestora din locaţii situate în zona de vest şi transportării frauduloase din România în Italia (la adrese indicate) în schimbul sumei de 1.300 euro pentru fiecare migrant astfel transportat şi ajuns la destinaţie”, precizează anchetatorii.
Aceştia adaugă că, în realizarea activităţii infracţionale, suspecţii ar fi achiziţionat autoutilitare şi ansambluri de mari dimensiuni pe care le-au pregătit, prin aranjarea unor mărfuri şi modificarea compartimentelor de marfă (amenajarea unor spaţii speciale) care să ofere posibilitatea ascunderii migranţilor transportaţi pentru a nu fi depistaţi în mod facil în eventualitatea unui control.
„Tot pentru asigurarea transporturilor, membrii grupului au identificat şi racolat persoane dispuse să conducă autovehiculele, în calitate de şoferi sau antemergători, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 300 – 500 euro pentru fiecare migrant transportat. Ulterior, după primirea locaţiilor unde erau cazaţi migranţii de către membrii grupărilor transfrontaliere, suspecţii au efectuat predarea acestora către şoferii racolaţi şi îmbarcarea în mijloacele de transport”, spun procurorii.
Pe lângă asigurarea costurilor privind carburanţii, hrana, asigurările şi rovinietele, membrii grupului infracţional organizat ar fi pus la dispoziţia şoferilor implicaţi documente de transport (CMR-uri care nu corespundeau realităţii) şi sigilii (în vederea sigilării compartimentului de marfă al autoutilitarelor cu care se transportau migranţii) pentru a se crea astfel aparenţa efectuării unor transporturi rutiere de mărfuri şi a se reduce riscul unor controale ale poliţiei de frontieră, menţionează DIICOT.
„În acest context şi în vederea realizării scopului propus, au fost efectuate mai multe transporturi de migranţi de către membrii grupului infracţional organizat, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat pe ruta România – Ungaria – Slovenia – Italia, o parte semnificativă a acestora fiind însă depistate de către autorităţile de poliţie din România (610 migranţi în 27 episoade distincte), Ungaria (8 migranţi în luna aprilie 2023), Slovenia (20 migranţi în luna martie 2023 şi 59 în iunie 2023) şi Italia (28 migranţi depistaţi în luna iunie 2023) ca urmare a colaborării poliţieneşti şi judiciare, dar şi prin intermediul ordinelor europene de anchetă şi cu sprijinul Eurojust şi Europol”, mai arată anchetatorii.
Conform procurorilor, ancheta penală aflată în derulare la acest moment a evidenţiat că membrii grupului infracţional organizat ar fi derulat activităţi de trafic de migranţi şi în intervalul ianuarie – august, prin folosirea aceluiaşi mod de operare, remarcându-se o specializare a suspecţilor în modificarea autovehiculelor de transport cu scopul de a îngreuna depistarea migranţilor.
„Autorităţile au reuşit însă oprirea unui număr semnificativ de astfel de transporturi, ultimul la data de 29 august, în punctul de trecere a frontierei române către Ungaria”, precizează DIICOT. Sursa: Agerpres