„Din categoria fungilor, candida albincans e pe primul loc. Am găsit şi mucegaiuri”. Telefonul mobil, mai murdar decât capacul de toaletă

06 Iulie 2022, 21:19 (actualizat 06 Iulie 2022, 21:42) Știrile TVR |

Stafilococul auriu. Sunt coloniile de culoare galbenă. O colonie foarte mare de pseudomonas aeruginosa. Colonii de enteroccocus faecalis. Din categoria fungilor, candida albincans e pe primul loc. Am găsit şi mucegaiuri.

Sunt doar câţiva dintre microbii găsiţi pe telefoanele mobile de pe care s-au prelevat probe, la Facultatea de Inginerie Chimică şi Biotehnologii de la Universitatea Politehnica din Bucureşti. Acolo se dezvoltă materiale pentru dispozitivele electronice, iar studenţii pot afla şi ce bacterii au pe telefonul lor.

Cristina Orbeci, decanul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Biotehnologii, Universitatea Politehnica Bucureşti: Astfel de analize se fac frecvent. Studenţii noştri au posibilitatea să dezvolte aceste deprinderi şi abilităţi în cadrul laboratorului de microbiologie. Pe de o parte contribuim la dezvoltarea unor materiale inteligente, inovatoare, care fac parte din aceste device-uri electronice, iar pe de altă parte putem să studiem din punct de vedere sanitar aceste dispozitive.

Studenţii găsesc frecvent pe telefoane bacterii care îi pot îmbolnăvi pe cei cu imunitate slabă.

Stafilococul auriu poate cauza de la coșuri și furuncule până la pneumonie și meningită. E-coli, Klebsiella, Enterobacter și Pseudomonas pot cauza septicemie. Sunt şi bacterii care se găsesc în materiile fecale.

Gabriela Isopescu, şef de lucrări, Facultatea de Inginerie Chimică şi Biotehnologii, Universitatea Politehnica București: De pe mâini nespălate, din stropii de spută. În timp ce vorbim, noi eliminăm nişte stropi de salivă care ajung pe aceste device-uri. Temperatura crescută a acestor device-uri reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea lor. Unde e cel mai mare risc de contaminare a telefonului? La toaletă, fireşte, ar trebui să nu-l folosim. Când intrăm în bucătărie, să ne spălăm pe mâini şi eventual să folosim cât mai puţin telefonul sau să-l dezinfectăm înainte.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecţionist, director medical Institutul Matei Balş: Poţi să intri într-o anumită zonă, e un germen rezistent, tu îl foloseşti, la spital, etc. Acele bacterii, acele virusuri la un moment dat pot să ducă şi la o infecţie activă, pentru că mâinile sunt în general fără o igienă suficientă.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Telefonul ar trebui curăţat măcar o dată pe zi cu un şerveţel moale impregnat cu alcool sanitar sau cu dezinfectant de suprafeţe. Ideal ar fi să-l curăţăm şi înainte de fiecare masă. Aşa cum ne spălăm mâinile, aşa ar trebui curăţat şi telefonul.

Potrivit unor studii, pe un telefon există de zeci de ori mai mulţi microbi decât pe un scaun de toaletă.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea