Din cauza secetei, tot mai mulţi fermieri reclamă că nu mai pot să lucreze pământul. În unele zone din sud, solul e atât de tare încât echipamentele se strică imediat. Agricultorii sunt nevoiţi să cumpere tractoare şi alte utilaje agricole mai puternice. Dar mulţi dintre ei nu şi le permit în condiţiile în care preţurile sunt mai mari cu 10% faţă de toamna trecută. Guvernul caută soluţii şi pregăteşte programul „Rabla pentru tractoare”.
Niculae Mehedinţu e fermier şi cultivă cereale pe 50 de hectare în judeţul Teleorman. În zona lui, nu a plouat demult, iar pământul e atât de tare încât nu îl mai poate lucra cu utilajele pe care le are.
A venit la cel mai mare târg de tehnică agricolă din Bucureşti să se intereseze ce preţuri au tractoarele mai performante.
Niculae Mehedinţu, fermier: Noi vrem să luam multe, dar trebuie să avem şi bani. Pentru ce s-a plătit până acum în agricultură sunt foarte scumpe. Ne uităm deocamdată.
Producătorii de utilaje agricole reclamă că şi ei au avut costuri mai mari de producţie şi au fost nevoiţi să crească preţurile.
De exemplu, tractoarele româneşti costă acum între 11.000 de euro şi 50.000 de euro, în funcţie de model. Cele din import, mai performante, se vând chiar şi cu 300.000 de euro.
O combină de ultimă generaţie se vinde chiar şi cu 400.000 euro.
Unii fermieri şi-au spus nemulţumirile premierului Marcel Ciolacu, aflat in vizita la târg.
Şeful Guvernului anunţă un nou program de tipul Rabla cu ajutorul căruia fermierii să cumpere utilaje agricole mai performante.
Pentru moment, în lipsa banilor, mulţi fermieri sunt nevoiţi să cumpere utilaje agricole mai performante la mâna a doua. Cel mai mare târg de echipamente agricole din Capitală este deschis şi duminică până la ora 16.00.