Directorul AIEA: Nu putem continua să „ne bazăm pe noroc” pentru a evita un accident nuclear la Zaporojie

Negocierile cu Kievul și Moscova cu privire la stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare de la Zaporojie continuă. Între timp, directorul organizației de supraveghere nucleară a ONU avertizează asupra posibilelor consecințe.

24 Noiembrie 2022, 10:29 Știrile TVR |

Directorul AIEA, Rafael Grossi / Youtube

„Nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear”, a declarat miercuri directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, pentru CNN.

Grossi a declarat că negocierile „avansează”, dar „aceasta este o zonă de luptă, prin urmare, a ajunge la un acord nu este ușor”.

Directorul AIEA a declarat că s-a întâlnit miercuri cu o delegație rusă în Turcia și a vorbit cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba marți.

„Nu aș fi de acord cu evaluarea potrivit căreia nu facem niciun progres, cred că facem progrese”, a declarat Grossi. „Bineînțeles, vorbim despre ceva care este foarte dificil. Este vorba de război. Acesta este un război real, iar zona de protecție pe care o propun se află tocmai pe linia frontului, pe linia în care ambii adversari sunt în contact”.

„Dar cred că mergem înainte și sper că episoade atât de traumatizante ca cele de la sfârșitul săptămânii trecute ne pot ajuta, în mod paradoxal, să mergem înainte, în sensul că oamenii trebuie să realizeze că nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear”, a mai spus el.

Întrebat cine „se joacă cu focul”, făcând referire la propriile declarații ale lui Grossi de duminică, după exploziile puternice care au zguduit centrala nucleară sâmbătă și duminică, Grossi a spus că „este foarte dificil pentru noi să identificăm din interiorul centralei cine face asta”, adăugând că „apropo, obiectivul nostru principal este să facem ca acest lucru să înceteze, nu să intrăm într-un joc al acuzaţiilor”.

În cursul zilei de miercuri, centrala nucleară Zaporojie „a rămas din nou fără acces la electricitate din exterior” și se baza în schimb pe generatoarele diesel pentru energia de care are nevoie pentru răcirea reactorului și alte funcții esențiale, a precizat AIEA într-un comunicat.

Source

Distribuie știrea