Dispute pe rotativa de la șefia Guvernului, după afirmațiile deputatului Muraru. Oprea (PSD): ”O fumigenă”

08 August 2022, 13:59 (actualizat 08 August 2022, 14:51) Știrile TVR |

În timp ce liberalii exclud această varianta care ar echivala cu încălcarea protocolului de guvernare semnat alături de PSD, social-democrații acuză fumigenele şi-şi invită partenerii să vină mai degrabă cu soluţii la efectele creşterii preţurilor la energie.

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat pentru TVR, întrebat dacă PSD își menține pretenția de a avea premier la rotativă:

”Acele decizii sunt cele în vigoare astăzi şi care prevăd inclusiv rotativa. Sigur, nu există în acest moment nici o altă decizie în PSD. Declaraţiile preşedintelui PNL Iaşi cred că vin într-o situaţie în care situaţia organizaţiei Iaşi este dificilă, în sensul în care acolo există şi domnul Chirica şi domnul Alexe. Sunt dosare penale şi este probabil complicat să explice ieşenilor domnul Muraru de ce au candidat pe listele PNL astfel de personaje. Foloseşte această fumigenă pentru a scăpa din încercuire. Eu i-aş sugera mai degrabă să ne concentrăm pe ştirea care este reală şi care spune că s-a vândut în România energie cu 2.660 lei/Mwh. Poate ar trebui să discutăm propunerea PSD de a reglementa preţurile, va tempera şi inflaţia.”

La rândul ei, Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a declarat că nu se pune problema renunțării la rotativă:

”E o declarație care aparține unuia dintre colegi. PNL este însă un partid foarte serios. Este o formă juridică prevăzută de protocol, anume că la finele lunii mai, anul următor, se va intamplka această schimbare de premier și câteva portofolii, între PSD și PNL. PNL își asumă angajamentul. Vom respecta protocolul, angajamentele pe care această coaliție și le-a lua”, a declarat Alina Gorghiu.

Și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a liuat poziție, fațăd e declarațiile colegului său de la Iași, luni, spunând că, în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform protocolului coaliţiei de guvernare.

„Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliţiei de guvernare. PNL îşi respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliţie nu face excepţie. Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului”, a scris Stroe, pe Facebook.

El a subliniat că orice subiect de o asemenea importanţă se discută în coaliţie, înainte de orice fel de declaraţii publice.

„Este o perioadă dificilă pentru ţară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate şi seriozitate”, a completat liberalul.

Declarațiile deputatului Alexandru Muraru

Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru a declarat, referindu-se la problema rotativei din 2023, când funcţia de premier ar urma să fie preluată de PSD, că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, când ai război la graniţe, nu ar fi un semnal bun.

România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa. PSD are în prezent trei ministere cheie, unele din cele mai importante, pe care le-ar păstra dacă rotativa nu s-ar realiza. Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier.

Source

Distribuie știrea