Donald Trump va cere rapid negocieri de pace între Rusia și Ucraina dacă va câștiga alegerile prezidențiale americane din noiembrie și a elaborat „planuri bine fundamentate” pentru a face acest lucru, a declarat Viktor Orbán, după discuții private cu candidatul republican, transmite Financial Times.
Această perspectivă implică faptul că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să redeschidă contactele diplomatice directe cu Rusia şi să înceapă negocieri „la nivel înalt” cu China pentru a găsi o soluţie paşnică la războiul din Ucraina, a apreciat Orban într-o scrisoare privată trimisă liderilor UE după vizitele pe care le-a făcut la Moscova şi Beijing, arată publicația britanică.
Orban a mai notat, într-o scrisoare trimisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi altor lideri ai UE, la care Financial Times a avut acces, că, după contactele sale recente cu preşedinţii Ucrainei, Volodimir Zelenski, Rusiei – Vladimir Putin, şi Chinei – Xi Jinping, „observaţia generală” a fost că „intensitatea conflictului militar va creşte radical în viitorul apropiat”.
Moscova s-a bazat foarte mult pe Beijing pentru a putea continua războiul în Ucraina, aminteşte FT.
Orban a menţinut contacte cu Putin, Xi şi Trump în timp ce ţara sa deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pe care a preluat-o la 1 iulie.
FT scrie că există temeri că sprijinul lui Orban pentru un acord de pace, în timp ce Rusia controlează în continuare zone întinse din estul Ucrainei, ar putea submina hotărârea Occidentului de a sprijini integritatea teritorială a Ucrainei.
„Nu ne putem aştepta la nicio iniţiativă de pace (din partea lui Trump) până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu încredere că, la scurt timp după victoria sa electorală, el nu va aştepta până la ceremonia de învestire, ci va fi gata să acţioneze imediat ca mediator de pace„, a scris Orban în scrisoarea sa.
„Are planuri detaliate şi bine fundamentate pentru asta„, a adăugat liderul ungar.
„Sunt mai mult decât convins că, în perspectiva probabilă a victoriei preşedintelui Trump, raportul dintre povara financiară dintre SUA şi UE se va schimba semnificativ în dezavantajul UE atunci când vine vorba de sprijinul financiar acordat Ucrainei”, a mai scris premierul de la Budapesta.
Orban este considerat de multă vreme cel mai prorus lider al UE şi a criticat sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi sprijinul militar pentru Ucraina, cerând în acelaşi timp încetarea focului şi negocieri de pace.
Acest lucru contrastează cu poziţia comună a UE conform căreia Ucraina trebuie ajutată să se apere şi că numai Kievul poate decide când să înceapă negocierile cu Rusia.
Într-o notă discordantă cu eforturile de la Washington de ajutare a Ucrainei cu resursele necesare pentru a se apăra în războiul declanșat de Rusia, premierul Ungariei s-a întâlnit în urmă cu câteva zile cu Donald Trump.
„A fost o onoare să îl vizitez pe președintele Donald Trump. Am discutat despre modalități de a face pace. Vestea bună a zilei: o să rezolve el”, a transmis atunci Viktor Orban.
„Trebuie să fie pace și asta cât mai repede, prea mulți oameni au murit într-un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată„, a scris la acel moment și fostul președinte Donald Trump.