Familii care au copii sau rude care suferă de cancer și depind de transfuzii fac nenumărate apeluri pentru donarea de sânge. Mulți ajung la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Parintele-duhovnic Ciprian Grădinaru şi credincioşii voluntari mobilizează oamenii să salveze vieţi printr-o campanie a Patriarhiei. Sensibilizaţi, sute de studenţi de la Academia de Poliție din Capitală vor dona sânge, zilele acestea. Şi speră ca gestul lor să îi inspire și pe alţii.
Denis donează sânge pentru prima oară, la 20 de ani. Este în anul I la Academia de Poliţie, în Capitală, şi a fost primul care a ridicat mâna când studenţii au fost întrebaţi dacă vor să salveze astfel vieţi.
DENIS LUNG, student în anul I, Academia de Poliţie „Al. I. Cuza” Bucureşti: Am simţit o bucurie în primul rând. Sângele este un element esenţial al vieţii noastre, fără el nu putem să trăim. Eu nu sunt aici pentru mine, ci pentru cei apropiaţi nouă, pentru cei dragi care au nevoie de ajutor.
Peste 400 de studenţi, dar şi profesori şi ofiţeri de la Academia de Poliţie din Capitală s-au înscris să doneze sânge zilele acestea.
GEORGIANA IORDACHE, studentă anul I, Academia de Poliţie „Al. I. Cuza” Bucureşti: Ştiu cazuri care au avut nevoie de sânge şi n-au fost donatori şi prin această campanie ne dorim să inspirăm tinerii să facă acest lucru.
Comisar-şef GABRIEL VIRGIL TAUBER, purtător de cuvânt, Academia de Poliţie „Al. I. Cuza” Bucureşti: Putem fi un exemplu. Suntem datori cu un strop de viaţă pentru cei dragi.
Comisar-şef IULIAN MAXIM şef an învăţământ, Academia de Poliţie „Al. I. Cuza” Bucureşti: Acest gest pe care l-au făcut dânşii este pe bază de voluntariat. Nu este nimic la ordin. Înainte de începerea acestei campanii a fost o informare în rândul studenţilor cu privire la nevoia de sânge din spitale, nevoie acută.
Lt. col. dr. LAURENŢIU TOFAN, şeful secţiei de consultaţii şi recoltări, Centrul de Transfuzie al Ministerului Apărării Naţionale: Nevoia de sânge este în principal în cadrul intervenţiilor chirurgicale. O cantitate mare de sânge se consumă în cadrul bolilor hematologice, tumorilor, cancerelor, diverselor accidente. Nevoia de sânge este permanentă. Acest medicament nu poate fi fabricat.
De 4 ani, la Academia de Poliţie sunt cel puţin două campanii de recoltare pe an. Şi de fiecare dată se strâng cam 400 de litri de sânge.
MICŞUNICA PASSERINI, inginer, voluntar de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului: Un singur donator salvează trei vieţi. Să aplicăm în practică ceea ce ne-a învăţat Mântuitorul: Ajută-ţi aproapele! Aşa îl ajuţi foarte bine. Câţi oameni sunt suferinzi, bolnavi, care nu au de unde să ia sânge.
Nenumărate apeluri disperate ajung şi la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Voluntarii de acolo asigură apă, dulciuri şi alte lucruri necesare pentru campania de donare.
Dorinţa lor cea mai mare este ca lumea să înţeleagă că e nevoie mereu de gestul care salvează vieţi.
DIANA BRÂNCUŞ, jurnalist senior TVR: Peste 25.000 de litri de sânge au fost strânşi în cei 10 ani de când Patriarhia Română a pornit această campanie. Iar peste 40.000 de români au devenit donatori fideli. Pentru a nu mai avea permanent crize de sânge, este esenţial ca oamenii să doneze constant, nu doar atunci când sunt impresionaţi de poveşti disperate.