Dosarul Ponta – Blair a fost clasat de procurorii DNA

27 Octombrie 2022, 17:31 (actualizat 27 Octombrie 2022, 17:36) Știrile TVR |

Direcția Națională Anticorupție

„După 6 ani de umilinţe şi minciuni s-a închis şi Dosarul ‘Ponta-Blair’. Mă bucur că în Romania, după atâţia ani, se poate face totuşi puţină dreptate. Sigur că Portocală şi şefii care l-au pus sunt bine merci; sigur că nimeni nu îmi dă înapoi cei 6 ani; nici nu îşi va cere scuze vreunul dintre cei care m-au înjurat pe această temă. Dar, ce nu te omoară te întăreşte! PS – pentru focile care încă mai caută ceva de înjurat, clasarea NU are nicio legatură cu prescripţia; doar cu faptul că acuzaţiile lui Portocală au fost pur şi simplu aberante, un caz ‘de şcoală’ de dosar politic!”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.

Dosarul „Ponta-Blair” a fost instrumentat la DNA Ploieşti de către fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”.

În decembrie 2020, Mircea Negulescu a fost trimis în judecată de Secţia specială pentru săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, instigare la represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi abuz în serviciu.

Concret, Mircea Negulescu era acuzat că a „fabricat” probe şi a obligat mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în două cauze instrumentate pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti, printre care şi dosarul „Tony Blair”, care îi viza pe fostul deputat Sebastian Ghiţă şi pe fostul premier Victor Ponta.

Pe 23 iulie 2020, Mircea Negulescu a fost arestat preventiv, fiind eliberat din arest după o lună.

În septembrie 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de deputatul Sebastian Ghiţă, şi faţă de fostul premier Victor Ponta, acuzaţi de complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, respectiv, folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Procurorii susţineau că Ponta, în calitatea sa de preşedinte al unui partid (PSD – n.r.), şi-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghiţă să fie desemnat drept candidat într-un colegiu electoral în care formaţiunea sa să aibă certitudinea că va obţine mandatul.

„Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine (n.r.- fostul premier britanic Tony Blair). Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian”, se preciza într-un comunicat al DNA.

Source

Distribuie știrea