Dosarul Revoluției se va judeca la Curtea Supremă sau la Curtea de Apel, în funcție de răspunsul la întrebarea: A fost sau nu Ion Iliescu președintele României în decembrie 1989?

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va decide, pe 10 februarie, dacă va judeca Dosarul Revoluţiei sau îl va trimite la Curtea de Apel Bucureşti. Unul dinte avocaţii inculpaţilor a susţinut că Ion Iliescu nu ar trebui judecat de Înalta Curte, pentru că nu a fost preşedinte al României până la data de 27 decembrie 1989, când s-a constituit Comitetul Frontului Salvării Naţionale. „Vor să tergiverseze dosarul!”, reclamă avocaţii victimelor.

27 Ianuarie 2023, 22:11 (actualizat 28 Ianuarie 2023, 01:03) Știrile TVR |

Victimele și urmașii lor mai au de așteptat până să se facă dreptate. Deocamdată, Înalta Curte trebuie să decidă dacă păstrează dosarul sau îl trimite la Curtea de Apel București. Trebuie să hotărască și dacă Ion Iliescu a fost președintele României între 22 decembrie, când a fugit Ceaușescu, și 27 decembrie 1989, când s-a constituit Comitetul FSN.

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu: Nu este competentă Înalta Curte, în condițiile în care, în perioada respectivă, nu se poate spune că Ion Iliescu era președintele României.

Avocații victimelor se opun trimiterii dosarului la Curtea de Apel, pentru că s-ar pierde timp prețios. Dacă Ion Iliescu nu a fost, potrivit legii, președintele României după fuga lui Ceaușescu, a fost în schimb de facto șef al statului și trebuie judecat de Înalta Curte.

Doru Mărieș, președinte, Asociația 21 decembrie 1989: Atât timp cât el a ieșit în fața națiunii și a arogat funcția de președinte, a dat dispoziții structurilor de forță, a coordonat, a dizolvat toate structurile de putere a clanului Ceaușescu, înseamnă că el și-a recunoscut și și-a arogat, și ar trebui să recunoască și azi, că avea calitatea de președinte.

Antonie Popescu, avocat: Sentința lui Ceaușescu este executată în 25, e în baza unui decret care este semnat tot de Ion Iliescu, deci practic Ion Iliescu preia puterile, prerogativa lui Ceaușescu și le exercită întâi împotriva lui, și-apoi în legătură cu ceilalți și cu organizarea noii puteri.

Gheorghe Groza, avocat: Cred că s-ar pierde cel puțin o jumătate de an, dacă nu chiar mai bine, dacă l-ar trimite la Curtea de Apel.

Procurorii militari îi acuză pe fostul președinte al României Ion Iliescu și pe fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu de infracțiuni împotriva umanității, care sunt imprescriptibile. După fuga lui Ceaușescu, ei ar fi pus în scenă psihoza teroriștilor, cu scopul de a pune mâna pe putere și de a confisca Revoluția. După fuga dictatorului din 22 decembrie 1989, au fost mai mulți morți decât înainte: aproape 900 de morți și peste 2.000 de răniți și au fost trase aproape 13 milioane de gloanțe.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea