Refuzul Austriei de a vota pentru ca țara noastră să intre în spațiul Schengen ajunge azi în Parlamentul European. Aleșii vor dezbate la Strasbourg, în această seară, implicațiile veto-ului austriac în prezența reprezentanților Comisiei și ai Consiliului Uniunii Europene. La Bruxelles se fac ultimele pregătiri înaintea Consiliului European de iarnă. Președintele Iohannis este așteptat să prezintă mâine următorii pași pentru a atinge până la urmă acest obiectiv.
ACTUALIZARE Dezbaterea din Parlamentul European privind aderarea la Schengen a început la ora 18.50.
ACTUALIZARE Dezbaterea despre Schengen din Parlamentul European urmează să înceapă în jurul orei 18.50. Vor lua cuvântul mai mulți europarlamentari români: Cristian Terheș, Dan Nica, Siegfried Mureșan, Dacian Cioloș, Rovana Plumb, Vlad-Marius Botoș, Ramona Strugariu, Rareş Bogdan, Victor Negrescu, Vlad Gheorghe, Carmen Avram.
În cadrul dezbaterii de la Strasbourg de astăzi, Austria va fi pusă la colț, iar faptul are o importantă valoare simbolică deoarece refuzând accesul româniei în spațiul Schengen, guvernul de la Viena a desconsiderat munca pe care Comisia Europeană și președinția cehă a consiliului UE, precum și a Consiliului European au depus-o în acest dosar.
Președintele Klaus Iohannis este așteptat să își prezinte strategiile pentru a duce mai departe acest dosar. În mod concret și cu rezultate palpabile, acest lucru nu mai este posibil până la finalul acestui an. O soluție ar fi cea anunțată de Eugen Tomac: aceea de a înainta o acțiune la Curtea Europeană de Justiție, lucru solicitat de europarlamentarul român Comisiei Europene, care este gardianul tratatelor.
Iohannis a anunțat luni seară că va ridica problema Schengen la Consiliul European care are loc săptămâna aceasta la Bruxelles.
„Cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliu. Un nou vot va fi doar atunci când se întrunește iar Consiliul JAI. Din datele pe care le avem, e greu de crezut că în așa puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să continuăm să discutăm. Voi duce lucrurile mai departe si sunt convins că vom găsi soluții și pentru această problemă. […] Integrarea României în spațiul Schengen rămâne obiectiv național si rămâne obiectiv pentru mine personal”, a dat asigurări șeful statului.
Preşedintele a precizat că miercuri, înaintea Consiliului European, ar urma să prezinte două-trei acţiuni pe care intenţionează să le iniţieze, astfel încât România să înregistreze progrese în vederea aderării la Spaţiul Schengen.
„Este evident că trebuie continuat pe toate căile posibile pentru a găsi o soluţie – diplomatică, evident – la această problemă. Care sunt concret paşii pe care îi vom întreprinde, vom discuta pe parcurs. Astăzi nu o să vă dau nimic concret, dar miercuri probabil că o să vă prezint două-trei acţiuni pe care le voi iniţia pentru a putea progresa pe acest dosar Schengen”, a spus șeful statului.
Corespondentul TVR la Bruxelles: Sunt șanse minime ca tema Schengen să ajungă pe agenda Consiliului European de Iarnă. Poate exista o discuție informală, președintele Iohannis va fi la summit
Lucian Pîrvoiu: „Prea multe lucruri nu mai pot fi făcute, chiar dacă se organizează o dezbatere în Parlamentul European, la Strasbourg. Șansele sunt minime ca aceasta să ducă și la extinderea ei și pe agenda Consiliului European de Iarnă, pentru simplul fapt că cele două instituții sunt separate, cu Secretariate separate.
Evident, parlamentarii noștri au tot interesul să țină subiectul cald, însă pragmatic vorbind, să ajungă tema Schengen pe agenda șefilor de state și de guverne de săptămâna aceasta șansele sunt spre zero. Ceea ce se poate face este o discuție informală. Președintele Klaus Iohannis va fi prezent la summit și evident că se va pune această problemă. Ceea ce putem face este să ne continuăm eforturile astfel încât în martie 2023, sub președinția suedeză, să reușim să reimpunem subiectul pe agendă, însă pentru acest lucru trebuie unanimitate, or unanimitatea e greu de obținut în contextul în care factorul Austria se opune în continuare, iar noi suntem legați de bulgari. Deci, ca trebui să lucrăm în primul rând la decuplare și să sperăm că pe parcursul anului 2023 vom realiza această decuplare, cu o oarecare șansă în timpul președinției spaniole, care va avea loc peste șase luni.”
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă