Drulă: USR a propus netaxarea unei părți din salariu pentru toată lumea. Se poate susține prin tăierea cheltuielilor la ministere cu 15 – 20%

Guvernul are posibilitatea bugetară de a veni cu zero taxe pe salariul minim, susțin reprezentanții Opoziției. Potrivit liderului USR, Cătălin Drulă, reducerea cu adevărat a cheltuielilor bugetare cu 15-20% așa cum și-au asumat liderii coaliției, ar oferi soluția pentru ca netaxarea unei părți din salariile românilor să devină realizabilă.

24 Noiembrie 2022, 15:49 (actualizat 24 Noiembrie 2022, 16:01) Știrile TVR |

Reducerea risipei din banii publici este ”absolut esenţială”, a declarat, joi, preşedintele USR, Cătălin Drulă, care a precizat că ministerele ar putea ”tăia lejer” 15 – 20% din cheltuieli.

“Soluția pe care USR a propus-o este acel zero taxe, acea netaxare a unei părți din salariu pentru toată lumea. Asta are efect mai ales asupra salariilor mici, apropiate de salariile minime. Se poate susține prin tăierea cheltuielilor. Poți tăia lejer 15-20% pt că este foarte mult personal excedentar și se fură foarte mult”, a declarat liderul USR.

“Au adâncit cheltuielile publice. Unii macroeconomişti spun: cheltuielile bugetului de stat în România sunt rigide. Vă spun eu, am fost ministru într-un minister: nu sunt rigide. Pot tăia lejer 15 – 20%, pentru că este foarte mult personal excedentar şi se fură foarte mult. Domnul Bode a fost ministru la Ministerul Transporturilor înaintea mea şi a reuşit să ducă cu succes un proiect în cinci luni – de la idee, nu exista nici studiu de fezabilitate – la avans plătit. Este proiectul pentru patru şalupe, care costau 50 de milioane, realizate de un şantier din Estonia şi pe care s-au plătit 100 de milioane. Este faimosul dosar de la DNA. 50 de milioane aici e parandărătul. Hai să vedem, sunt flexibile sau nu cheltuielile în ministere”, a afirmat liderul USR, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în Piaţa Victoriei, în contextul împlinirii unui an de guvernare PSD – PNL.

Potrivit acestuia, acest an a însemnat “scumpiri record, plagiate şi proiecte ratate”. El a susţinut că actualii guvernanţi îşi doresc, în primul rând, “să le fie mai bine lor şi clientelei de partid”. Totodată, România înregistrează cea mai mare inflaţie din ultimii 19 ani, a menţionat Drulă.

Drulă a adăugat că pensia specială este în medie de 8 ori mai mare decât pensia obişnuită. Totodată, de la 1 ianuarie ar urma să intre în plată “zeci de mii de noi pensii speciale” pentru primari. Preşedintele USR a reproşat coaliţiei că blochează în Legislativ proiectele care vizează abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari şi aleşii locali.

CITIȚI ȘI: Negocieri între guvern, sindicate și patronate pentru creșterea salariului minim

Source

Leave a Comment