După caniculă, au venit vijeliile. Nu și ploile, care ar putea salva ce a rămas din culturi și ar readuce apa în râurile secate

Canicula a lăsat loc vijeliilor violente în unele zone din țară. Într-o comună din Buzău, o tornadă a distrus acoperișuri și a smuls chiar și crucile din cimitir. Ploile au fost prea puţine pentru a salva culturile uscate de secetă sau pentru a readuce apa în râurile secate. Un cod portocaliu de instabilitate atmosferică rămâne în vigoare până aproape de miezul nopții în 11 județe din zona Carpaților Meridionali și de Curbură.

28 Iulie 2022, 18:14 (actualizat 28 Iulie 2022, 18:39) Știrile TVR |

După luni în care nu a căzut strop de ploaie în zona Bărăganului, precipitațiile așteptate au venit în unele zone. Dar au fost puține și însoțite de vijelii. În comuna buzoiană Padina o tornadă a distrus acoperișuri, ziduri, a smuls peste 20 de cruci din cimitir și a rupt arborii.

Pentru o familie cu 5 copii, vijelia a adus necazuri mari. Își construiau o mica locuință lângă casa bătrânească. Rafalele de vânt au pus la pământ zidurile.

În ciuda precipitațiilor căzute recent, seceta a lăsat urme adânci în tot județul Buzău. După lacul Amara, care a secat luna trecută, a venit și rândul lacului Balta Alba, cunoscut în zonă pentru nămolul sapropelic. La fel s-a întâmplat și cu Putna Seacă. Râul Râmnic, care curgea altădată vijelios, a devenit o fantomă.

La stația hidrometrică din Puiești a fost înregistrat în această dimineață un debit de 0, 04 mc pe secundă în condițiile în care debitul mediu multi anual pentru luna iulie este de 1,93 mc.

Ciobanii se plâng că seceta în zonă e atât de cumplită încât nu mai au unde să adape animalele.

Dacă inițial meteorologii anunțau precipitații abundente în 14 județe, avertizarea cod portocaliu a fost restrânsă treptat la doar câteva zone montane. Și este valabilă până la ora 23.00, joi seara. Instabilitatea atmosferică se menține însă în 24 de județe și București, aflate sub cod galben până vineri dimineața la ora 6.00. Iar în vest și sud valul de căldură și disconfortul termic accentuat persistă până sâmbăta.

Seceta prelungită dă peste cap ecosisteme întregi. În Braşov, pădurile au început să se usuce şi capătă culori ruginii de toamnă. Silvicultorii spun că deocamdată copacii NU sunt în pericol. Dar fenomenul poate duce la incendii de proporţii dacă oamenii fac focul în locuri neautorizate.

Seceta a calamitat până acum culturile de pe aproape 155 de mii de hectare din 20 de judeţe, arată datele centralizate de ministerul Agriculturii.

VEZI ȘI Vijelia din județul Buzău a smuls acoperișurile a două case și 20 de cruci din cimitir. Ploaia abia a udat pământul

Instabilitate atmosferică în județe din nordul Olteniei și al Munteniei. Valul de căldură se va menţine în vestul şi local în sudul ţării

Recorduri lunare de temperaturi ridicate la 16 stații meteo din țară. Cea mai călduroasă zi, 23 iulie, cel mai afectat, vestul ţării

Seceta a uscat copacii. Pompierii fac apel la cetățeni să nu folosească focul în zona miriștilor și pădurilor

Source

Distribuie știrea