După doi ani, România e la un pas să iasă din starea de alertă. Situația din spitale va dicta momentul relaxării

Primele zile de primăvară ne-ar putea scăpa, în sfârşit, de multe restricţii. Condiţiile sunt clare: să scadă continuu numărul de cazuri noi de Covid şi să nu fie ocupate mai mult de 900 de paturi la ATI. Doar aşa România va renunţa la starea de alertă şi, odată cu aceasta, la masca de protecţie în spaţiile deschise şi chiar la certificatul digital. Toate vor fi anunţate săptămâna viitoare.

23 Februarie 2022, 22:02 (actualizat 23 Februarie 2022, 22:25) |

Ultimele 24 de ore au adus cu 3 mii de cazuri noi de covid mai puține față de ziua precedentă. Pentru că trendul se menține de două săptămâni, autoritățile anunță că, în primele zile din martie, s-ar putea renunța la prelungirea stării de alertă, după 2 ani de pandemie.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: Am discutat cu domnul ministru Rafila să venim cu măsuri care să se preteze la nivelul situaţiei concrete.

O condiție a ridicării restricțiilor va fi și scăderea gradului de ocupare a paturilor ATI.

Masca nu va mai fi obligatorie în spațiile publice deschise și se va putea renunța și la condiția prezentării certificatului digital.

Și restricțiile din domeniul HoReCa ar putea fi ridicate.

Octavian Jurma, cercetător: Unele măsuri cum este starea de alertă pot fi păstrate fără să afecteze cu nimic relaxarea din vară, cum s-a întâmplat și anul trecut. Dintre toate măsurile care mai sunt în vigoare cea mai importantă este masca, masca este singura care poate preveni infectarea. Vaccinul este a doua măsură, dar previne spitalizarea.

În urmă cu două zile, ministrul Sănătății a declarat că măsurile de relaxare se vor lua pe rând.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: O primă măsură va fi renunțarea la mască în exterior, mai puțin în spatiile aglomerate – e de bun simţ – și reîntoarcerea la o viață economică și socială normală.

Dacă se va rdicia starea de alertă nu vor mai putea fi făcute achiziții publice directe și vor dispărea zilele libere pentru părinții elevilor care nu fac ore.

Între timp, de la Bruxelles se anunță reguli noi. Comisia Europeană a hotărât că, de acum înainte, certificatele de vindecare vor putea fi eliberate și pe baza testelor antigen rapide, nu doar PCR.

Christian Wigand, ofițer de presă Comisia Europeană: Testul autoadministrat nu poate fi folosit (n.r. pentru certificatul de vindecare) din motive evidente, pentru că nu putem controla un asemenea test. Testele antigen trebuie făcute de profesioniști din sănătate.

Mihai Lala, manager clinică testare: Testul PCR rămâne golden standard, standardul de aur pentru testarea Covid. Ținând cont de faptul că Omicron este foarte infecțios, procentul acela care scapă printr-un fals negativ practic anulează testarea. Cred că este o măsură tardivă. O măsură tardivă și inutilă și nu cred că până la urmă se va implementa unitar la nivelul Uniunii Europene.

Decizia Comisiei Europene legată de certificatele de vindecare nu este una obligatorie pentru statele membre, ci doar o recomandare.

Source

Distribuie știrea