E nevoie stringentă de schimbare și de adaptare la noi condiții de muncă. Femeile sunt cele mai interesate de cursurile de formare profesională

Într-o lume în care totul se mișcă extrem de repede, unde tehnologia și inovația nu bat pasul pe loc, este esențial ca fiecare dintre noi să rămânem conectați și actualizați.

Dar, ce se întâmplă când cei care ar trebui să fie în prima linie a progresului, angajații din sistemul public, rămân în urmă?

Un studiu recent al Centrului de Formare APSAP, analizat de cei de la bursa.ro, aduce în lumina reflectoarelor o realitate îngrijorătoare: 7 din 10 angajați la stat nu au participat la cursuri de formare profesională în ultimii ani. Discutăm aici inclusiv despre cursurile pentru competențe digitale, care, până la urmă, sunt esențiale în epoca noastră.

Imaginați-vă o lume unde progresul este încetinit de cei care ar trebui să-l conducă. Conform sondajului, aproape 72% dintre angajații statului sunt neînarmați cu abilitățile necesare pentru a naviga peisajul digital în schimbare.

Mai alarmant este că doar o fracțiune infimă, 0,1%, manifestă interes pentru cursurile de IT. Cele mai populare domenii printre angajați sunt cursurile de contabilitate, 27% dintre ei mai precis, și asistență socială cu 12,5%.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 3.985 de angajați din sectorul public și dezvăluie faptul că aproape jumătate dintre aceștia nu au participat niciodată la un program de formare profesională, fie el fizic sau online.

Și, deși legea prevede clar obligativitatea participării la astfel de cursuri cel puțin o dată la doi ani, realitatea este departe de a fi conformă.

Ce semnalează acest decalaj? O nevoie stringentă de schimbare și de adaptare la noi condiții.

Și poate nu sunt suficienți cei care se îndreaptă către cursuri de formare, dar cert este că peste 80% dintre ei sunt femei, majoritatea fiind din mediul urban. Date interesante sunt și cele legate de vârstă, nu doar de gen.

Cei mai interesați angajați la stat care doresc să urmeze cursuri de formare vin din categoria de vârstă 45 plus, cu peste 50%. Din categoria de vârstă 36-45, doar 30%, iar tineri 18-35 ani puțin peste 14%.

În fața acestei realități, a unei realități în care lipsa de interes față de dobândirea, ori perfecționarea unor aptitudini în rândul celor care lucrează la stat plutește în aer, nu putem să nu ne întrebăm ce rămâne de făcut?

Prin urmare, este imperativ ca statul român să ia măsuri urgente pentru a sprijini angajații săi și pentru a îmbunătăți eficiența activității curente.

Distribuie știrea