Echipa TVR, în Bahmut, din regiunea Donețk, surprinde un bloc care fumegă încă, după bombardamentele rușilor de azi-noapte: Localnicii ne-au spus că nu pleacă, pentru că nu au bani pentru a supraviețui în altă parte

În Ucraina, armata rusă lovește infrastructură, după retragerea din Izium, dar armata ucraineană continuă să elibereze teritoriile ocupate. Kramatorsk a devenit o aşezare fantomă, după ce războiul a alungat mare parte din locuitori. Jurnaliştii TVR au filmat acolo, unde au continuat să cadă rachete ruseşti. Iată ce ne-au transmis Alexandru Costache, Bogdan Militaru şi Dorel Oancă.

20 Septembrie 2022, 11:18 (actualizat 20 Septembrie 2022, 11:38) Știrile TVR |

Bloc lovit în Bahmut, regiunea Donețk / FOTO: Captură video TVR

Relatarea lui Alexandru Costache din orașul Bahmut, regiunea Donețk:

„Am ajuns în orașul Bahmut și am găsit aici blocuri care au fost bombardate noaptea trecută. Este un bloc de locuințe bombardat noaptea trecută, încă mai  iese fum din dărâmături. Am găsit un caiet de teme al unui copil, în limba ucraineană, iar producătorul nostru local ne-a spus că a văzut bucăți dintr-un obuz care a lovit blocul.

Oamenii încearcă să strângă dărămăturile, să facă curat. Sunt oameni care încearcă să-și repare ferestrele. Aici, puteți vedea cât de distrus este acest bloc, colțul este pur și simplu dărâmat, iese fum, se aud bombardamente, suntem practic pe linia frontului, aproape de linia de contact.

Am stat de vorbă cu câțiva localnici, nu au gaz, electricitate, apă. Toți ne-au spus că nu pleacă, pentru că nu au bani cu care să supraviețuiască în altă parte, preferă să trăiască în orașul lor, unde au trăit toată viața, decît să trăiască pe un stadion din regiunea Dnipro, deși aici trăiesc sub amenințarea permanentă a bombelor.

CITIȚI ȘI: Război în Ucraina, ziua 209 | Armata rusă loveşte infrastructura, după retragerea din Izium. Kramatorsk a devenit o aşezare fantomă, după ce războiul a alungat mare parte dintre locuitori

Nu sunt victime (în urma exploziei de azi-noapte, n.r.), nu mai era nimeni în această parte de clădire, se adăpostiseră în subsol.  În partea cealaltă, ne-au explicat localnicii, ar fi victime,  dar nu sunt informații verificate”.

Întrebat care este situația pentru iarna care vine, Costache a relatat: „Oamenii speră ca rușii să fie împinși cât mai departe, iar serviciile de urgență ucrainene să restabilească toate utilitățile din oraș”.

„În continuare, echipa TVR încearcă să filmeze în Bahmut, este extrem de periculos aici, producătorul nostru local, Andrei Kovalenko, ne-a avertizat că oricând avea loc un nou atac. Vom încerca să filmăm voluntarii de la Apărarea Teritorială din regiunea Donețk când încearcă să evacueze o familie dintr-un sat eliberat”.

Source