Analiștii financiari anunță un val de scumpiri în Rusia, pe fondul acestei crize. Nici economia chineză nu o duce prea bine, iar experțîi nu mai cred în scenariul potrivit căruia China va depăși Statele Unite în clasamentul forțelor economice.
Momente dificile pentru rubla rusească, pe fondul invadării Ucrainei de către trupele Moscovei și aplicarea de sancțiuni internaționale. Rubla a atins acum cel mai scăzut nivel din martie anul trecut, adică aproape imediat după invadarea Ucrainei.
Rubla nu mai înseamnă aproape nimic, nu mai are putere de cumpărare. Moneda Rusiei a ajuns să echivaleze cu a o sută parte dintr-un dolar, adică un cent. În 2014, înaintea anexării ilegale a peninsulei Crimeea, cu un dolar se puteau cumpărat 33 de ruble. Pe ruși îi așteaptă alte vești proaste, pe lângă cea a deprecierii rapide a monedei naționale.
Ian Melkumov, economist: Sunt rapoarte potrivit cărora mulţi vânzători en-gros au declarat deja că intenţionează să crească preţurile cu 10-15 procente, până în septembrie. Aceştia i-au avertizat pe vânzătorii cu amănuntul să se pregătească pentru acest scenariu. Cred că în următoarea lună, o lună şi jumătate sau cel puţin două luni, inflaţia va fi mai mare decât acum.
Pe de altă parte, nici economia chineză nu o duce prea bine, potrivit analiștilor. Se resimt în continuare consecințele bulei imobiliare care a cutremurat economia chineză. Problema mai gravă a Beijingului este că Washingtonul profită de stagnarea economică și aplică o serie de interdicții de export către China.
Robert Halver, analist economic: Avem un amurg al Chinei, mitul potrivit căruia China creşte şi tot creşte şi în curând va depăşi America, nu mai este deloc de actualitate. China are acum probleme serioase, deflaţie internă, o criză imobiliară imensă. Iar, mai presus de aceste nemulţumiri, America loveşte în rănile Chinei.
Băncile chineze au întregistrat o scădere cu 50 la sută a împrumuturilor, datele pentru luna iulie fiind cele mai slabe din ultimii 14 ani, potrivit agențiilor de presă.