Efectele schimbărilor climatice. Furtună intensă în țările din vestul Balcanilor. Morți și dispăruți, în Franța și Elveția. Incendii puternice de vegetație în Grecia

Vremea extremă face ravagii și în restul Europei. Furtunile intense au provocat inundații record, alunecări de teren, iar vântul foarte puternic a făcut pagube semnificative pe tot continentul. Totodată, valurile de caniculă favorizează incendiile de vegetație în diferite regiuni. Specialiștii susțin că aceste fenomene extreme sunt în mare parte cauzate de schimbările climatice.

O furtună puternică s-a abătut asupra țărilor din vestul Balcanilor după mai multe zile de caniculă. Ploile diluviene care au căzut în Serbia au inundat mai multe orașe, inclusiv capitala Belgrad. În nord-estul Bosniei, furtuna a lăsat mai multe sate fără electricitate. Oamenii au raportat daune în întreaga țară.

Croația a fost și ea afectată de precipitații intense și grindină. Un incendiu a izbucnit când un fulger a lovit o casă dintr-o localitate de la granița cu Bosnia. Grindina a avariat zeci de mașini și case și a distrus culturile agricole.

Furtuni puternice în țară. Un bărbat a murit lovit de trăsnet, iar altul a fost rănit de o prelată desprinsă de vânt

Temperaturi caniculare urmate de furtuni violente care fac victime. Sunt manifestări extreme ale vremii, care se înteţesc la noi în ţară. Noaptea trecută, Maramureşul a fost măturat de furtuni şi grindină. Într-o comună, un bărbat a fost lovit de fulger şi a murit, iar la Sighetu Marmației, o persoană a fost rănită de prelata unei terase smulse de vânt. Şi în Mehedinţi, Dolj, Suceava și Botoșani au fost avertizări cod roşu de ploi torenţiale.

Furtunile violente, ploile torenţiale și grindina s-au abătut asupra Sloveniei, Poloniei, Germaniei, Italiei și Franței. Trei persoane au murit în nord-estul Franţei, în timpul unei furtuni puternice, după ce un copac s-a prăbuşit pe maşina în care se aflau.

În Elveţia, patru persoane au murit, și două sunt date dispărute după o alunecare de teren provocată de ploile torenţiale din sud-estul ţării.

În Cehia, vântul puternic a luat pe sus acoperișuri și a doborât arbori. Pompierii au intervenit să îi ajute pe oameni să elibereze drumurile și să scoată apa din gospodării.

Jaroslav Mikoska, purtătorul de cuvânt al pompierilor din Moravia de Sud: Situația a fost gravă. Am fost nevoiți să declarăm nivelul 3 de alertă. Am mobilizat 18 echipe de intervenție la fața locului și am fost nevoiți să evacuăm mai multe persoane, dintre care 8 au fost adăpostite într-un centru de evacuare improvizat.

În Austria, grindina de dimensiunea mingilor de ping pong a distrus 80% din acoperișurile caselor din localitațile de la granița cu Germania, iar drumurile au foste acoperite de noroi.

Stephan Pernkopf, viceguvernator al Austriei de Jos: Pagubele au fost considerabile în această zonă. Este vorba despre peste 200 de proprietăți afectate. Ieri, departamentele de pompieri au reacționat prompt și eficient. Prelatele au fost distribuite rapid de la stația centrală de pompieri din Tulln, ceea ce a permis acoperirea majorității clădirilor rezidențiale afectate.

Flăcările care au mistuit pădurile Greciei au ajuns, peste noapte, în satul Kardamaina, din insula Kos. Sute de localnici și turiști au fost evacuați și mutați într-un campus sportiv. În cele din urmă, după intervenția pompierilor, oamenii au putut reveni în hoteluri și locuințe. Peste 100 de pompieri, ajutați de un elicopter, au încercat să împiedice reaprinderea focului. Într-o singură zi, în Grecia au izbucnit peste patruzeci de incendii. Echipajele de pompieri încă se luptă cu flacările pe insulele Chios și Creta.

O situație similară este și în Turcia unde incendile de vegetație au afectat trei provincii.

Peste 40 de incendii au izbucnit în Grecia, într-o singură zi. În Turcia, focul s-a apropiat de zone locuite

Incendii puternice de vegetație pun în pericol viața turiștilor. În stațiunea Kușadasî, din Turcia, focul s-a apropiat amenințător de mult de zonele locuite. Numeroase incendii au izbucnit și în Grecia la sud de Atena și pe mai multe insule unde zeci de oameni au fost evacuați. Ministerul Afacerilor Externe avertizează că există un risc foarte ridicat de incendii în ambele state.

Distribuie știrea