Efectele secetei cumplite se simt din plin | Apă cu porția în localitățile afectate de caniculă

Valul de caniculă care pârjoleşte România aduce în actualitate o problemă cu care se confruntă multe localități. Din cauza reţelelor de alimentare subdimensionate, în multe zone a fost raționalizată livrarea apei potabile. În plus, seceta a scăzut drastic nivelul apei din bazinele și lacurile de acumulare.

30 Iunie 2022, 19:07 (actualizat 30 Iunie 2022, 19:13) Știrile TVR |

Efectele secetei cumplite se simt din plin în județul Neamț. Rezervele de apă din subsol sunt în scădere, așa că în mai multe comune au fost deja introduse restricții privind apa potabilă.

Nea Ion are 65 de ani și locuiește în comunea Agapia. Ca să poată adăpa animalele, bărbatul cară zilnic câte 250 de litri de apă de acasă, până în mijlocul câmpului.

Situația nu e mai bună nici în comuna Văratec, la câțiva kilometri distanță.

În județul Neamț, apa din pânza freatică s-a redus substanțial, iar rezerve, în perioada asta sunt greu de făcut din cauza consumului crescut. În câteva localități au fost impuse restricții de furnizare a apei potabile. De vină nu e doar seceta.

Bogdan Mușat, directorul general al Apaserv Neamț:Venim din iarnă, primăvară, când nu au fost precipitații suficiente în pânza freatică, ca să avem de unde pompa apă în rezervoare. Un alt aspect –  rețelele sunt foarte vechi, sunt sume enorme care trebuie investite în reabilitare”.

În Cluj, localnicii din comuna Chinteni primesc deja apă cu porția la robinet din cauza consumului prea mare. Dacă în 2006, la inaugurarea rețelei, populația comunei era de 2.700 de locuitori, acum se apropie de 8.000. Autoritățile au adus mai multe cisterne care au alimentat bazinul din comună, dar caută soluții pe termen lung.

Termenul de finalizare pentru noua magistrală este 2024. Reprezentanții Companiei de Apă „Someș” spun că de vina pentru lipsa apei ar fi și localnicii.

Lucian Croitoru, directorul Companiei de Apă „Someș”: În Chinteni, lipsa apei s-a datorat consumului mult crescut de apă potabilă din sistemul public, pentru alte scopuri decât pentru scopurile casnic, respectiv pentru udat sere, grădini”. Oamenii contrazic aceasta teorie.

Source

Distribuie știrea