• Thu. Dec 2nd, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

El Salvador a adoptat oficial bitcoin. A devenit prima ţară din lume care are ca mijloc legal de plată criptomoneda

Sep 7, 2021
07 Septembrie 2021, 15:54 (actualizat 07 Septembrie 2021, 16:57) |

Criptomonede Bitcoin

Vor fi acceptate plăţile în bitcoin, alături de dolarul SUA, care este moneda oficială din El Salvador din 2001.

În opinia preşedintelui Nayib Bukele, care a făcut eforturi pentru adoptarea criptomonedei, cetățenii vor economisi aproximativ 400 milioane de dolari, suma calculată de autorităţi ca reprezentând valoarea anuală a comisioanelor pentru remitenţe.

Economia ţării depinde semnificativ de banii trimişi de cei care lucrează peste hotare.

Datele Băncii Mondiale arată că remitenţele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una dintre cele mai ridicate rate din lume.

Criticii spun că bitcoin ar putea spori riscurile financiare şi de reglementare, iar sondajele arată că cetăţenii sunt îngrijoraţi de volatilitatea criptomonedei.

Pentru a contracara criticile, Bukele a promis fiecărui cetăţean 30 de dolari în bitcoin dacă semnează pentru portofelul digital guvernamental.

Înainte de lansare, El Salvador a achiziţionat 400 de bitcoini, a informat Bukele, ceea ce a dus la creşterea cotaţiei criptomonedei la peste 52.000 de dolari, pentru prima dată din mai.

Anul acesta, bitcoin depăşea 64.000 de dolari în aprilie, iar în mai a scăzut la 30.000 de dolari.

Experţii avertizează că s-ar putea complica discuţiile cu FMI, într-un moment în care El Salvador încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari.

Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operaţiunile de spălare de bani, într-o ţară cu grave probleme de corupţie şi crimă organizată, mai susţin analiştii.

În urma deciziei, agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul El Salvador, în timp ce bondurile ţării denominate în dolari sunt sub presiune.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *