Elena Udrea vrea în libertate. Ea cere Înaltei Curți să anuleze sentința de șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, speră ca va ieși din închisoare luni. Udrea a făcut la Instanța Supremă o contestație în anulare, prin care a cerut ca sentința prin care a fost condamnată la șase ani de închisoare să fie desființată.

19 Septembrie 2022, 09:50 (actualizat 19 Septembrie 2022, 11:01) Știrile TVR |

Elena Udrea la DNA / FOTO: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO, http://foto.agerpres.ro

Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare, în dosarul “Gala Bute”.

Contestaţia în anulare a fost respinsă, însă avocații Elenei Udrea au atacat decizia. Această procedură este o premieră în România. Avocaţii susţin că legea permite și apelul în cazul unei contestații în anulare care a fost respinsă.

Sentinţa de condamnare definitivă a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022, prin respingerea unei contestaţii în anulare. Fostul ministru a ajuns în închisoare pe 16 iunie 2022, după ce a fugit mai întâi în Costa Rica, apoi în Bulgaria.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

CITIȚI ȘI: Elena Udrea vrea să execute pedeapsa de șase ani de închisoare în regim deschis

„Inculpata Udrea Elena Gabriela, care îndeplinea în acea perioadă funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (inculpații Lungu Ștefan – consilier personal al ministrului, Topoliceanu Ana Maria – director CNI, Nastasia Gheorghe – secretar general al ministerului și Breazu Tudor Liberiu – asistent personal) au primit, cu știința inculpatei, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de minister. Sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizația București a unui partid și inculpatul Obreja Rudel). De asemenea, inculpata Udrea Elena Gabriela și-a exercitat atribuțiile în mod nelegal și a determinat alți funcționari din cadrul ministerului să își încalce atribuțiile, cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la o gală de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului și creând un folos necuvenit pentru inculpatul Obreja Rudel.

Inculpatul Ariton Ion, în calitate de ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, s-a alăturat demersului prin care se urmărea crearea unui folos necuvenit inculpatului Obreja Rudel cu prilejul organizării galei de box menționate și a determinat reprezentanții mai multor companii din subordinea ministerului să realizeze sponsorizări într-o modalitate interzisă de lege.

Pentru a diminua cuantumul taxelor datorate la bugetul de stat pentru veniturile obținute în modalitățile descrise anterior, inculpatul Obreja Rudel a înregistrat în contabilitatea societății pe care o administra cheltuieli fictive”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

În același dosar, Rudel Obreja și Tudor Breazu au fost condamnați la închisoare cu executare, iar restul inculpaților din dosar au primit pedepse cu suspendare. Fostul ministru Ion Ariton a fost achitat.

Source