Elevi mulți, învățători puțini. În școli se caută soluții pentru repartizarea la clase cu respectarea distanțării

Cu doar câteva zile înainte de începerea anului şcolar, mai sunt încă părinţi care nu ştiu cu exactitate în ce clase vor învăța de acum încolo copiii lor. Asta, după ce parlamentarii au decis să plafoneze numărul școlarilor care îi revin fiecărui dascăl. Noua Lege a educației nu schimbă însă clasamentul țărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulți elevi la un învățător. România rămâne, din păcate, la acest capitol, pe primul loc.

09 Septembrie 2021, 20:44 |

Numărul de elevi dintr-o clasă a bulversat conducerile școlilor. În special din orașele mari, unde învățătorii au avut și 36 de copii în bănci.

Acum, conform legii, într-o clasă de gimnaziu pot fi maximum 29 de elevi.

Problema nu e doar formarea noilor clase, ci și găsirea spațiului necesar.

La Arad, autoritățile locale și conducerea școlilor au găsit o soluție rapidă pentru noi spații astfel încât numărul elevilor să nu îl depășească pe cel stabilit prin lege. 56 de școlari, împărțiți în două clase, vor învăța în construcții modulare.

România este și acum ţara din Uniunea Europeană cu cei mai mulți școlari la un singur învățător.

În medie, în România sunt 19,4 copii la un cadru didactic, în timp ce în Uniunea Europeană media este de 13,5. Valori ridicate s-au mai înregistrat şi în Franța, 18,8, și Cehia cu 18,7 elevi la un învăţător. La polul opus sunt Polonia, Luxemburg şi Grecia, unde sunt în medie 8,7 elevi la un învăţător. Adică cel mai mic număr din toată Uniunea Europeană.

Numărul mare de elevi dintr-o clasă alterează calitatea actului educațional.

În România, sunt 48 de mii de învățători care educă aproape 950 de mii de elevi.

Source

Distribuie știrea