În timp ce multe școli caută să transforme orice spațiu în sală de clasă, din cauza numărului mare de elevi, la Șinca Nouă se întâmplă exact invers. Mai multe clase au fost desființate peste noapte, iar în clădire vor funcţiona o cantină, o sală de lectură şi un cabinet psihologic. Elevii au fost mutați din pix la o școală din alt sat. Părinții sunt revoltați şi au cerut socoteală conducerii instituţiei de învăţământ.
Cu o săptămână înainte de începerea anului școlar, elevii de clasa a II-a și a III-a din comuna Șinca Nouă au aflat că vor învăța în alt sat. Le-a fost pus la dispoziție și un microbuz.
Nedumeriți și revoltați, părinții i-au cerut explicații directoarei.
Mâine aici venim cu copiii. Să ştiţi! În condiţiile în care vor fi 70% dintre părinți nu-şi vor mai aduce copiii la şcoală, nu ştiu profesorii cui vor mai preda.
Părinții spun că au găsit clasele goale, fără bănci și scaune și fără table.
Am înțeles că până joi au fost aranjate clasele. Dotate. De vineri până luni, au dispărut. În ce condiții, nu știm.
Nu era nicio bancă, băncile astea le-am adus noi. Copiii au stat pe jos, s-or jucat, or scris.
Copiii noștri sunt pur și simplu lăsăți în aer. Nu au învățătoare, nu au manuale, nu au nimic din ceea ce este normal la începerea noului an școlar.
Directorii caută spații pentru „sălile de detenţie”. Min. Educației: Nicio școală nu este obligată să aplice măsura
Sălile de detenţie pe care şcolile trebuie să le amenajeze ar putea apărea în anexe ale cancelariilor, în foste laboratoare, în birouri dezafectate sau în bibliotecile unităţilor de învăţământ. Directorii caută cu disperare spaţii pentru aceste săli, dar şi reguli în cazul în care unii elevi devin clienţi ai sălilor de detenţie.
Conducerea școlii ar fi decis schimbarea destinației claselor.
Această sală vrea să o transforme în cantină, sala de sus vrea să o transforme în cabinet sau sală de lectură. A treia clasă s-a transformat în cancelarie, pentru că cancelaria a fost luată de d-na director și transformată în birou personal.
Primarul spune că, la începutul lui 2024, directoarea școlii a făcut o solicitare către Consiliul Local prin care clasele de la a II-a şi până la a VIII-a urmau să înveţe în Șinca Nouă. Doar clasa pregătitoare și clasa I aveau să meargă la școala din Paltin.
Cursuri în trei schimburi. În Bucureşti, unii elevi încheie orele la 20:30
A început şcoala și, odată cu ea, calvarul legat de cursurile în trei schimburi. În Bucureşti sunt unități de învățământ în care elevii încheie cursurile la ora 20:30. S-a ajuns în această situaţie din lipsă de spaţiu sau din cauza reabilitărilor totale sau parţiale.
Adrian Ciocan, primarul comunei Şinca Nouă: Acum, în ultima săptămână, a modificat structura, fără aprobarea Consiliului Local și avizul ISJ.
Am încercat să aflăm punctul de vedere al directoarei școlii, însă nu am putut să o contactăm. O discuție însă între conducere, autoritățile locale și Inspectoratul Școlar pare să fi rezolvat deocamdată problema.
Valentin Bucur, purtător de cuvânt al ISJ Brașov: După discuțiile pe care le-am avut s-a decis ca mobilierul să fie adus înapoi, să-și continue activitatea de mâine în unitatea din Șinca Nouă.
Părinții mai spun că, dacă se dorește în continuare amenajarea unei cantine sau a altor spații speciale, există la subsol mai multe săli abandonate, care pot primi această destinație.
Cu entuziasm, la şcoală, doar în clasele mici. Motivația scade la elevii mari, confirmă și studiile recente
Când sunt mici, elevii iubesc școala. Vor să învețe, să își facă prieteni, chiar și să facă teme. Însă entuziasmul se diluează pe măsură ce cresc. Odată ajunși în clasele mari, simt presiunea examenelor, a notelor, iar școala începe să li se pară prea monotonă și cu prea multă teorie.