Dacă acum s-ar face un sondaj printre adolescenți să aflăm cât și ce citesc, am lua și măsuri pentru ca generații întregi să fie salvate de la limita cu analfabetismul funcțional. Un proiect de lege depus la Parlament propune ca elevii să primească vouchere culturale, în valoare de 250 de lei, în fiecare an. Studenții cred că și ei ar avea nevoie de un astfel de sprijin.
Inițiatorii proiectului cred că voucherele culturale ar completa măsurile din proiectul România Educată.
Fiecare elev ar urma să primească un voucher la început de an, până la terminarea liceului.
Rareș Voicu, preşedinte, Colegiul Naţional al Elevilor: Poate fi un proiect foarte bun, în contextul în care există, firește și acei bani și vor fi cheltuiți, adică dacă va fi generalizat la nivelul instituțiilor de cultură și dacă vor exista alocații bugetare, pentru că nu ar fi prima dată când în Parlament este instituită o măsură de natură financiară sau o facilitate fiscală pentru elevi și aceasta să nu aibă alocări bugetare, deci să nu se întâmple.
Natalia Intotero, deputat PSD: Practic, prin intermediul acestor vouchere, în cazul în care proiectul va găsi susținere în rândul colegilor, elevii au posibilitatea să-și achiziționeze cărți sau bilete la teatru sau la spectacole.
Studenții ar vrea să fie și ei cuprinși în acest proiect.
Horia Oniță, preşedinte ANOSR: Noi credem că această inițiativă ar trebui să fie multiplicată și în învățământul superior, pentru acei studenți care nu au acces la aceste serivicii de cultură, pentru studenții care provin din medii defavorizate și vom propune această modificare.
În țările din Uniunea Europeană, elevii primesc între două și trei sute de euro pentru aceste vouchere culturale, potrivit inițiatorilor proiectului care s-ar putea dezbate în Parlament din septembrie.