La mai bine de cinci luni de la începerea şcolii, Ministerul Educaţiei anunţă că autorităţile publice locale pot începe să plătească bursele elevilor din învăţământul privat şi cel confesional. Asta după ce a mai încercat să rezolve situaţia şi la sfârşitul anului trecut, fără succes însă. Hotărârea de Guvern prin care se alocau trei milioane de lei pentru bursele elevilor, dată pe 29 decembrie, nu a putut fi pusă în aplicare, pentru că a fost emisă prea târziu. Acum, Ministerul anunţă că elevii îşi vor primi banii şi pe lunile precedente.
David, elev în clasa a XII-a la Liceul Internațional de Informatică Bucureşti, este cel mai bun elev din lume la Matematică, iar asta ar fi trebuit să îi aducă o bursă de excelenţă olimpică I, al cărei cuantum variază între 700 şi 3.000 de lei. Însă, la cinci luni de la începerea școlii, nu a primit niciun leu.
David Anghel, elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică București: Anul trecut am luat aur absolut, cu punctaj maxim, la Olimpiada Internațională de Matematică. Practic e ultimul concurs, e cât de greu se poate. Și am luat, de asemenea, aur absolut, punctaj maxim, și la Olimpiada Balcanică de Matematică. Dar, având în vedere schimbările din lege de la începutul anului, din toamnă, pot primi o bursă olimpică de excelență doar pe una din aceste competiții. Practic îmi scade motivația și mă simt așa, nu zic urât, dar nu mă simt neaparat iubit de sistemul asta și de Ministerul Educației.
La liceul unde învaţă David, 72 de elevi olimpici internaţionali şi naţionali la Matematică, Informatică, Fizică, Chimie şi Robotică aşteaptă bursele
Alina Farcaș, PR Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti: Noi am făcut demersuri încă din luna decembrie, ei își așteaptă încă bănuţii, e dreptul lor, e meritul lor, sunt foarte multe ore sau ani de pregătire și chiar au rezultate excepționale. Sunt 72 de elevi care au participat la olimpiadele internaționale și naționale și avem două burse sociale.
Băieţelul meu învaţă într-o instituţie privată. Este olimpic internaţional şi a adus României trei medalii anul acesta, două de aur şi una de argint, la Matematică şi Informatică. Este frustrat, în primul rând este foarte frustrat pentru că simte că nu beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le au copiii dintr-o şcoală de stat, spune mama unui elev.
Christian Comșa, preşedintele Asociaţiei Şcolilor Particulare din România: Sunt foarte mulţi părinţi care s-au adresat inspectoratului şcolar, primăriilor, ministerului şi sunt plimbaţi de la Ana la Caiafa, de la minister la inspectorat, de la inspectorat la primărie şi cercul se continuă. Până la urmă copiii sunt copiii României toţi şi dacă statul a decis să sprijine performanţa, ar trebui să nu distingă între stat – privat.
Ministerul Educaţiei a anunţat, într-un final, că „autorităţile publice locale sunt în măsură să facă plăţile din bugetul anului 2024, inclusiv plata sumelor datorate pentru anul 2023”. Asta după ce, ultima hotărâre de Guvern care ar fi trebuit să rezolve blocajul burselor, dată pe 29 decembrie anul trecut, a fost emisă prea târziu şi plăţile nu au mai putut fi făcute.
La nivel naţional, în învăţământul privat sunt înscrişi între 150 şi 200.000 de elevi. Ei pot primi doar burse de excelenţă olimpică I şi II, burse sociale şi burse tehnologice. Nu şi burse de merit.
O petiţie iniţiată de părinţi, care să modifice legislaţia, a strâns deja peste 1.000 de semnături.