Astăzi este ziua în care elevii primesc bursele de merit pe două luni, septembrie şi octombrie. Printre ei sunt şi elevi cu media 10, dar şi elevi cu media 1.
La nivel naţional, sunt 8.500 de elevi cu medii sub cinci. Ei sunt acum în clasa a noua şi beneficiază de aceste sume pentru că au fost repartizați la liceu în baza mediei de la evaluarea naţională.
În opinia profesorului Mircea Miclea, actualul sistem de burse este greşit şi trebuie regândit. În total, 1,2 milioane de elevi vor primi azi bursele de merit, excelenţă sau cele sociale. Interviul integral cu fostul ministru al Educaţiei în această seară, la ora 19.00, la emisiunea INFO EDU.
Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei: Nu cred că performanţa este făcută de un procent de 30% performanţă, dacă ne uităm la o distribuţie gausiană, adică orice performanţă are o distribuţie de clopot, ca la Gaus. Nu sunt 30% cei care fac performanţă, sunt cam 10-15%. Prin acordarea acestor burse, indiferent de media pe care o ai, doar din faptul că te încadrezi în cei 30% din clasă, se comunică un mesaj extrem de păgubos. Se comunică următorul mesaj: contează unde te pui, nu contează ce performanţă ai. Adică dacă te pui într-o şcoală în care elevii au note mici şi tu ai notă mică, dar eşti între primii 30% tu ai lua bursă de merit. Dacă eşti într-o şcoală mai bună unde elevii învaţă mai mult, tu nu vei lua o bursă de merit, chiar dacă ai o medie mult mai mare decât cel de la şcoala cealaltă. Asta înseamnă că practic nu contează cât de mult înveţi, contează unde te plasezi. Ori acest mesaj este un mesaj extrem de păgubos pentru dezvoltarea socială a acestei ţări. Practic nu face altceva decât să comunice o şmechereală, de ce nu contează cum te aşezi în viaţa socială, nu contează cât de mult munceşti. Iar acest lucru este total dăunător. Formula corectă după părerea mea ar fi fost următoarea. Să se fi stabilit un prag de la care încolo se dă o bursă de merit şi un procent.