„Elicopterul UH-60 a fost ridicat din zona în care a aterizat şi a fost transportat la un hangar din apropiere, ieri (joi – n.r.), cu susţinerea autorităţilor române. Aeronava va fi returnată Batalionului 3 din Regimentul 1 Aviaţie, ce are baza la ‘Mihail Kogălnieanu’. Suntem recunoscători pentru susţinerea pe care Guvernul României şi autorităţile locale au acordat-o pentru securizarea spaţiului unde a avut loc incidentul şi pentru recuperarea fără probleme a aeronavei”, a afirmat ofiţerul american.
El a amintit că aterizarea forţată face subiectul unei investigaţii în curs, care este „desfăşurată în comun de Guvernele român şi american”. „Nu vom face speculaţii referitor la cauza (incidentului – n.r.) până la încheierea investigaţiei”, a adăugat Matthew St. Clair.
Potrivit răspunsului oficial al Armatei SUA, echipa care s-a aflat la bordul aeronavei „s-a descurcat admirabil în această situaţie”. „Dublată de susţinerea Poliţiei locale de la sol, echipa a putut ateriza în siguranţă, fără a fi raportate victime”, a menţionat maiorul St. Clair.
„Aceasta este atât o dovadă a pregătirii de care au parte echipele noastre, cât şi a interoperabilităţii şi parteneriatului pe care îl avem cu România şi aliaţii noştri NATO. Antrenându-ne şi lucrând împreună, suntem mai capabili să evităm sau să reacţionăm în situaţii ca aceasta şi să nu existe persoane decedate sau rănite”, a subliniat el.
Potrivit lui St. Clair, Brigada 1 Aviaţie de Luptă cuprinde 2.000 de persoane, 10 aeronave CH-47 Chinook, 25 AH-64 Apache, 50 UH/HH Black Hawk şi peste 1.800 de vehicule şi aparatură militară.
Elicopterul UH-60 Blackhawk, care a aterizat forţat joi în piaţa Charles de Gaulle, făcea repetiţii pentru Ziua Forţelor Aeriene.