Eliminarea facilităților fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii şi agricultură îngheață piața muncii

Salariile din IT nu mai sunt cele mai mari din România. O arată datele Institutului Naţional de Statistică, din care rezultă că angajaţii din metalurgie și industria petrolului sunt, acum, cel mai bine plătiţi. Piața muncii s-a schimbat după ce autoritățile au eliminat facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii şi agricultură. Multe firme din aceste domenii au început să amâne angajările, întrucât nu-și permit să plătească salariile calculate după noile reguli fiscale.

Familia Alinei are la Constanţa o fermă care se întinde pe un teren de 1.000 de hectare. Toți îşi fac griji că, la vară, nu vor putea să angajeze oameni care să adune recolta.

Mulţi alţi fermieri din România simt deja efectele eliminării facilităţilor fiscale, care iniţial trebuiau menţinute până în 2028.

Alina Crețu, director executiv, Forumul Agricultorilor: Am tranferat oameni care, de exemplu, erau plătiţi cu minimul pe economie şi le-am mărit salariile, ştiind că vom beneficia de această facilitate fiscală şi făcându-ne un plan de cheltuieli pe următorii 5 ani. Mă văd cu cifrele în faţă şi nu ştiu ce să fac.

Acum trebuie să-şi regândească întregul plan de afaceri. Ia în calcul ca, pentru sezonul recoltei, să nu mai facă angajari ca în anii trecuţi.

Tendinţa este observată şi în domeniile IT şi construcţii.

Alexandra Colceru, specialist comunicare, platformă online de recrutare: La început de an am observat că ofertele disponibile în domeniul IT au scăzut cu până la 27% faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, iar în cazul construcţiilor şi agriculturii scăderile au fost mai mici, de 5% şi respectiv 6%.

Eliminarea facilităţilor fiscale se vede inclusiv în grila salarială.

Veronica Duțu, analist fiscal: Pentru angajator este o presiune mai mare, pentru că, dacă are banii necesari, poate să susţină această creştere de taxe, astfel încât salariatul să poată să rămână cu aceiaşi bani în mână.

În agricultură, de exemplu, o bună parte dintre angajatori nu au putut susţine eliminarea facilităţilor, iar asta a dus la scăderea salariului mediu net, chiar din prima lună a intrării în vigoare a măsurii fiscale.

În noiembrie, angajaţii din agricultură au câştigat cu 120 de lei mai puţin decât în octombrie.

Şi angajaţii din IT au resimţit aceste modificări. Nu mai sunt cei mai bine plătiţi angajaţi din România.

Mădălina Chițu, jurnalist TVR: Statistica oficială arată că, la finalul anului trecut, cei mai bine plătiţi români erau cei care lucrau în industria fabricării produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului. Salariul mediu net al acestor angajaţi sărea de 12.700 lei. Cei mai prost plătiţi angajaţi erau cei din hoteluri şi restaurante. Aceştia au primit un salariu de nici măcar 3 mii de lei.

Pe termen lung, experţii în fiscalitate spun că statul nu va avea de câştigat de pe urma eliminării acestor facilităţi fiscale, ba, mai mult, preconizează o acutizare a crizei forţei de muncă în domeniile vizate.

Distribuie știrea