Elon Musk, proprietarul miliardar al companiei X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, nu înțelege preocupările europene privind ura și divizarea care pot rezulta din răspândirea dezinformării, a declarat un comisar european de rang înalt, potrivit The Guardian.
Věra Jourová, vorbind cu doar câteva zile înainte de alegerile europarlamentare, în care dezinformarea, în special propaganda susținută de Rusia, a fost o problemă cheie, a criticat ceea ce a spus că a fost o deteriorare clară a moderării conținutului pe X de când Musk a cumpărat platforma în 2022.
”Elon Musk, încă de la începutul demersului său cu Twitter, cred că îi lipsește o oarecare înțelegere a motivului pentru care noi, în UE, suntem atât de atenți sau precauți atunci când vedem primele semne de ceva care ar putea să se extindă din cauza istoriei din secolul trecut, când primele semne de antisemitism nu au fost oprite”, a spus ea.
”Pentru că avem aceste lecții sângeroase din istoria noastră, suntem mai precauți, poate, decât SUA.”
Jourová, în calitate de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru valori și transparență, se ocupă de democrație, statul de drept și dezinformare în blocul celor 27 de membri. Ea a subliniat, de asemenea, necesitatea ca Meta, proprietarul Facebook și Instagram, să își intensifice eforturile de combatere a propagandei.
Înaintea alegerilor europene, care se desfășoară de joi până duminică, Jourová a declarat că au existat numeroase „încercări de influențare a spațiului informațional” și de polarizare a publicului în țări precum Slovacia, unde a avut loc recent o tentativă de asasinare a premierului Robert Fico.
Comisia a fost îngrijorată de „amploarea dezinformării” și de „amploarea razei de acțiune” a unor platforme precum Facebook și X, care ajung la miliarde de oameni din întreaga lume, a adăugat ea.
Pentru a-și îndeplini responsabilitatea de a elimina interferențele ilegale și străine, marile companii de tehnologie trebuie să angajeze profesioniști, a declarat Jourová.
Interferenţa rusă în alegerile europene, de la atacuri cibernetice la plăţi către politicieni
Temerile referitoare la interferenţa rusă în alegerile europarlamentare din această săptămână sunt în creştere în Europa, pe fondul raportării de atacuri cibernetice şi chiar al unor plăţi către politicieni europeni, notează marţi DPA.
Aplicația de mesagerie Telegram, în vizorul Comisiei Europene
Ea a dezvăluit că Comisia analizează dacă ar putea aduce aplicația de mesagerie Telegram, populară în țările din Europa de Est, în orbita sa de reglementare. Cu 42 de milioane de utilizatori activi pe lună în UE, aceasta se află sub pragul de 45 de milioane de utilizatori care ar face-o să fie clasificată în legislația UE drept o „platformă online foarte mare”.
”Trebuie să verificăm [aceste cifre], deoarece există plângeri mari cu privire la Telegram, în special în țările baltice și în țările în care există un număr mare de persoane vorbitoare de limbă rusă”, a declarat Jourová.
Jourová a declarat că X a susținut că notele, care permit utilizatorilor să conteste conținutul, au avut un efect de „autopurificare”.
”Dar răspunsul meu a fost: am dori să vedem că verificarea faptelor este făcută de persoane care înțeleg subiectele, care nu sunt activiști, care nu sunt părtinitoare și care pot recunoaște diferența dintre fapte și opinii”, a spus Jourová.
”Aveți nevoie de oameni care să înțeleagă limba, istoria și legislația statelor membre în care deciziile cheie ale curților supreme sau ale curților constituționale au stabilit care este limita libertății de exprimare. Cuvintele au o semnificație și de aceea am dori ca ei [X] să angajeze profesioniști care pot face această treabă”, a mai spus ea.
Ea a spus că este de acord cu Musk că libertatea de exprimare este o prioritate. Dar, a adăugat ea, el trebuie să înțeleagă că în Europa, această libertate vine cu un grup de legi care interzic discursul instigator la ură și incitarea la violență. Marile companii de tehnologie, a adăugat ea, trebuie să fie atente la apariția unor „valuri de ură și rasism” care ar putea duce la un „lanț de violență”.
Elon Musk: Inteligența artificială ne va lua toate locurile de muncă și nu este neapărat un lucru rău
„Probabil că niciunul dintre noi nu va mai avea un loc de muncă”, a declarat Musk, despre inteligența artificială, la conferinţa VivaTech 2024 de la Paris, scrie CNN.