Elon Musk susține că SpaceX a restricționat internetul în Ucraina pentru a preveni escaladarea „care ar putea duce la al treilea război mondial”

15 Februarie 2023, 09:16 (actualizat 15 Februarie 2023, 09:55) Știrile TVR |

Elon Musk. Starlink Ucraina / FOTO: Shutterstock

Răspunzând unei solicitări din partea unui fost astronaut NASA de a restabili accesul deplin la internet pentru forțele ucrainene, CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a scris pe Twitter duminică seara: „Starlink este coloana vertebrală de comunicare a Ucrainei, în special pe linia frontului, unde aproape toate celelalte conexiuni la internet au fost distruse. Dar nu vom permite escaladarea conflictului care ar putea duce la al treilea război mondial.”

Compania spațială americană, fondată de antreprenorul miliardar, folosește serviciul său de internet prin satelit Starlink pentru a menține Ucraina online încă de la începutul războiului, deoarece infrastructura ucraineană a fost grav afectată de atacurile rusești.

Săptămâna trecută, președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat că serviciul, care a fost folosit de forțele ucrainene pentru a controla dronele, „nu a fost niciodată menit să fie armat”, adăugând că compania a luat măsuri pentru a-i reduce utilizarea, fără a preciza ce măsuri au fost luate.

„Ucrainenii l-au folosit în moduri care au fost neintenționate și nu fac parte din niciun acord”, a spus Shotwell.

Vestea a stârnit furie în Ucraina. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a  scris  pe Twitter că companiile trebuie să decidă dacă sunt „de partea Ucrainei și a dreptului la libertate” sau „de partea [Rusiei] și a „dreptului” acesteia de a ucide și a ocupa  teritorii.”

Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a declarat pentru POLITICO că până acum nu au existat „probleme” cu terminalele Starlink din Ucraina, adăugând că acestea „au salvat mii de vieți zilnic”.

Într-un alt comentariu postat duminică, Musk a remarcat că terminalele de internet ale SpaceX erau  inițial„destinate utilizării private, nu militare”, iar compania nu „și-a exercitat dreptul de a le opri”.

„Încercăm din greu să facem ceea ce trebuie, unde „ceea ce e corect” este o întrebare morală extrem de dificilă”, a adăugat Musk.

Antreprenorul a folosit în mod regulat platforma Twitter pentru a-și exprima părerile despre războiul din Ucraina, notează Politico, care amintește că în octombrie anul trecut, el a stârnit îngrijorarea la Kiev și în rândul aliaților, după ce a postat o serie de tweet-uri care preluau punctele de vedere ale Kremlinului,  și le-a prezentat ca pe un plan de pace.

Ulterior, Musk a spus că nu mai este dispus să plătească pentru terminalele Starlink din Ucraina și a cerut Departamentului Apărării al SUA să achite factura.

Source

Distribuie știrea