#EmbraceEquity 8 martie, Ziua Internațională a Femeii. Egalitatea de șanse nu mai este suficientă. Este nevoie de echitate

08 Martie 2023, 07:39 (actualizat 08 Martie 2023, 07:41) Știrile TVR |

Ziua internaţională a femeii 2023 / FOTO: internationalwomensday.com

Imaginează-ți o lume în care există egalitate de gen. O lume lipsită de prejudecăți, stereotipuri și discriminare. O lume diversă, echitabilă și incluzivă. O lume în care diferența este apreciată și celebrată. Împreună putem crea această lume.

Sărbătoriți realizările femeilor. Conștientizați discriminarea. Acționați pentru a promova egalitatea de gen.

Tema campaniei de Ziua Internațională a Femeii 2023 este “Acceptă echitatea” #EmbraceEquity.

Accentul pus pe egalitatea de gen trebuie să facă parte din ADN-ul fiecărei societăți.

Și este esențial să înțelegem diferența dintre echitate și egalitate.

Așadar, care este diferența dintre echitate și egalitate – și de ce este important să înțelegem, să recunoaștem și să prețuim acest lucru?

Tema campaniei urmărește să facă lumea să vorbească despre motivul pentru care „egalitatea de șanse nu mai este suficientă” – și poate fi, mai degrabă excluzivă, decât incluzivă.

Egalitatea înseamnă că fiecare individ sau grup de persoane beneficiază de aceleași resurse sau oportunități.

(w400) Egalitate

Echitatea recunoaște că fiecare persoană are circumstanțe diferite și alocă exact resursele și oportunitățile necesare pentru a obține un rezultat egal.

„Imaginează-ţi că ai grijă de doi copii și că acestora le este foame. Iei două mere să le oferi, dar îţi aminteşti în ultimul moment că unul dintre copii este alergic la mere. Atunci, iei un măr și o banană, iar în acest fel ești corect”, explică Tamara Makoni, fondatoarea Kazuri Consulting. „Oferi câte un fruct fiecărui copil, dar ești și echitabil, pentru că îi oferi fiecărui copil o modalitate de a-și satisface foamea. Dacă ai fi optat pentru două mere, copilul care este alergic la măr ar fi avut posibilitatea să-și satisfacă foamea, dar nu ar fi putut face acest lucru fără să se îmbolnăvească. În acest fel, ești corect”, spune Tamara. „Îi dai fiecărui copil un fruct, dar, de asemenea, îi dai ceva care este în concordanță cu nevoile lui, astfel încât să poată avea succes.”

Echitate înseamnă să oferi fiecăruia ce are nevoie pentru a avea succes. Cu alte cuvinte, nu trebuie să oferi tuturor același lucru. Oamenii nu sun la fel.

Conceptul de „echitate” poate fi complicat, deoarece se presupune adesea că „a fi echitabil” înseamnă că toată lumea primește același lucru. Adesea, acest lucru a fost învățat în copilărie, dar „corectitudinea” funcționează doar atunci când toți suntem la fel la început.

Unul dintre cele mai vechi exemple de echitate este din Anglia medievală, când instanțele soluționau litigiile în conformitate cu Common Law. Justiția era uniformă și consecventă, dar nu neapărat echitabilă. De exemplu, dacă două persoane comit amândouă un furt, dar obiectele furate au valori diferite, ar trebui să primească aceeași pedeapsă? De atunci, instanțele au adoptat principiul echității, adoptând o abordare de la caz la caz pentru a lua în considerare circumstanțe diferite.

Ziua Internațională a Femeii este un moment bun pentru a reflecta la progresele realizate, un moment bun pentru a cere schimbări și pentru a celebra actele de curaj și determinare ale femeilor obișnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria țărilor și comunităților lor.

Lumea a făcut progrese fără precedent, dar nicio țară nu a atins egalitatea de gen.

Acum cincizeci de ani, omul a pășit pe lună; în ultimul deceniu, ne-am descoperit strămoșii și am fotografiat pentru prima dată o gaură neagră.

(w400) Egalitate

Între timp, legile au împiedicat 2,7 miliarde de femei să aibă aceleași opțiune ca și bărbații. Mai puțin de 25% dintre parlamentari erau femei, în 2019. Una din trei femei încă se confruntă cu violența de gen.

Femeile din întreaga lume își doresc și merită egalitate de gen, un viitor fără stigmatizare, stereotipuri și violență; un viitor durabil, pașnic, cu drepturi și oportunități egale pentru toți. Pentru a ajunge acolo, lumea are nevoie de femei la fiecare masă în jurul căreia se iau decizii.

Shirley Chisholm, prima femeie de culoare din congresul american, a spus odată: „Dacă nu vă dau un loc la masă, aduceți un scaun pliant”.

Anul acesta, este sărbătorită poziția femeii la conducere, în toate formele sale și se face un apel la femeile și feministele din întreaga lume să își revendice spațiul în conducere și la luarea deciziilor.

Despre Ziua Internațională a Femeii

Sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea marşului celor 15 mii de muncitoare care cereau o plată mai bună, condiţii mai bune de lucru şi dreptul de vot, Ziua Internaţională a Femeii a intrat în cultura mai multor tări din Europa, şi în special a celora din fostul bloc sovietic.

Acum, în multe locuri din lume sărbătoarea şi-a pierdut semnificaţiile politice şi a rămas doar o ocazie de a celebra dragostea pentru femei, ca şi de Ziua Mamei sau de Ziua Îndrăgostiţilor. În alte zone însă, temele privind drepturile femeilor, eliminarea violenţelor şi a discriminării de gen, propuse de ONU, atrag mai mult atenţia şi solicită acţiuni cu impact economic, politic şi social mai puternic.

Culorile reprezentative pentru Ziua Internațională a Femeii

Violet, verde și alb sunt culorile Zilei Internaționale a Femeii. Purpuriu înseamnă dreptate și demnitate. Verde simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea. Culorile au fost stabilite de Women’s Social and Political Union, în 1908.

Source

Distribuie știrea